Arif Künar: “Rus Akkuyu nükleer santralı yapılamaz.”

Açık Radyo'da yayınlanan Açık Yeşil programına katılan nükleer karşıtı elektrik mühendisi Arif Künar çeşitli nedenlerle Fukushima felaketinden sonra Rus Akkuyu ve Sinop nükleer santrallarının yapılmasının zor bir ihtimal olduğu tahminini yaptı.

Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte hazırladığımız Açık Yeşil programının 20 Nisan 2011 tarihinde yayınlanan bölümüne katılan nükleer karşıtı elektrik mühendisi Arif Künar, TAEK’in 2008’de yaptırdığı ama kamuoyuna açıklamadığı bir araştırmaya göre Rosatom’un Akkuyu nükleer santral projesi için kullandığı deprem ivmesi tahminlerinin yanlış olduğunu söyledi.

Arif Künar’ın verdiği bilgiye göre şirketin projede kullandığı ve 1976’da hesaplanan 0,25’lik olası deprem ivmesi yeni araştırmada 0,36 ve 0,46 olarak belirtiliyor. Bu da Akkuyu’nun projede belirtilenin 2 katına yakın ivmeye sahip bir depremden zarar görebileceği, ama bunun gözardı edildiği anlamına geliyor.

Arif Künar finans kısıtlılıkları, deprem riski nedeniyle maliyet artışları ve nükleer karşıtı hareketin yükselmesi gibi çeşitli nedenlerle Fukushima felaketinden sonra Rus Akkuyu ve Sinop nükleer santrallarının yapılmasının zor bir ihtimal olduğu tahminini de yapıyor.

Programın kaydını buradan dinleyebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

Aktivistler ‘nükleer genişlemeye’ karşı uluslararası ortak yanıt için buluşuyor

Nükleersiz Asya Platformu bileşenleri, iklim değişikliğine bir yanıt olarak nükleer enerjinin öne çıkarılmasına karşı uluslararası bir webinarda buluşacak.

Karaburun Koruma Alanı’nda tarım alanları üzerine bir GES girişimi daha

İzmir Karaburun'da tarım alanları ve meraların, kentsel ve doğal sit alanlarının üzerine yapılmak istenen GES için yeni bir süreç başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütleri tepkili.

Almanya’da rekor rüzgar ve güneş enerjisi, fosil yakıtları geride bıraktı

Almanya, 2023'ün aynı döneminde yüzde 40 olan elektriğinin yüzde 45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR