ManşetYeşil Duyurular

MEF FADA Hangar’da gündem: Çernobil ve nükleer felaketin güncelliği

0
emin_altan_cernobil
Fotoğraf: Emin Altan

MEF FADA Hangar’da 20 Kasım Pazartesi günü Çernobil ve Nükleer Felaketin Güncelliği etkinliği düzenlenecek.

Emin Altan’ın Türkçesi Ceylan Yayınları, İngilizcesi Manifold tarafından Kasım ayında yayımlanan Çernobil adlı kitabı vesilesiyle gerçekleşen etkinlik, herkesin katılımına açık ve ücretsiz.

Türkiye’nin nükleer hikâyelerini anlatacak uzun metraj belgesel Nükleer Alaturka üzerinde çalışan Can Candan, Çernobil kitabının editörü ve yazarlarından aktivist Cemil Aksu, 2015-2020 yılları arasında Çernobil’e defalarca giderek nükleer felaketin etkilerini kentsel ortamdan doğaya tüm ayrıntılarıyla gözlemleyen ve kendine özgü bir fotoğraf diliyle aktaran Emin Altan ve nükleer santraller ile toplumsal mücadele üzerine çalışan araştırmacı Pınar Demircan Çernobil’i ve nükleer felaketin güncelliğini konuşacak.

Mersin, Akkuyu’da 1976’dan bu yana kurulması için çalışılan Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin 2024 yılı içinde elektrik üretimine başlaması bekleniyor. Dünyada halihazırda aktif olan yüzlerce santralin yanı sıra inşası süren pek çok yeni reaktör mevcut.

Etkinlikte atık sorunu çözümlenemez, aşırı hava olayları ve mega yangınlar santralleri tehdit eden, kuraklık nedeniyle düşen su seviyeleri reaktörlerin soğutulamaması ihtimali yaratan, Ukrayna savaşında görüldüğü üzere nükleer güç santrallerinin dünyayı saran savaşların ortasında hem hedefe hem de silaha dönüşme riski taşıyan nükleer enerjinin nasıl vazgeçilemez bir güç olabildiği hakkında konuşulacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.