Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Ankara’da sesler doğa için yükseldi: Büyükhusun’da JES’e hayır!

0

Bakrom A.Ş. tarafından antik Assos Kenti yakınlarında, Büyükhusun köyünde yapılmak istenen Jeotermal Kaynak Arama Projesi’nin Ankara’da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına katılan yurttaşlar projeye tepki gösterdi.

Yurttaşlar, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yapılacak projenin dört bin hektarlık ruhsat alanı olduğunu, doğayı talan edeceğini, tarım, hayvancılık ve turizme darbe vuracağını, köylünün geçimlik arazisine el kolunacağını dile getirdi.

Projenin hiçbir kamu yararının olmadığını belirten çevre aktivistleri, yöre halkının da projeyi istemediğini ve 1578 vatandaşın bir gün içinde imza verdiğini vurguladı. İmzalar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına teslim edildi. Yurttaşlar, ÇED sürecinin sonlandırılarak projenin iptalini talep etti.

Toplantıya Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Tema Vakfı, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Çanakkale Milletvekilleri Özgür Ceylan ve İsmet Güneşhan, Büyükhusun muhtarı Baki Güçlü ve köylüleri, Kozlu köyü muhtarı Ziya Ildız katılım gösterdi.

ÇED şirketinin sunumuyla başlayan toplantıda köylüler, çevre aktivistleri ve milletvekilleri Ceylan ve Güneşhan da tek tek söz alarak proje ile itirazlarını dile getirdi.

‣ Ayvacık Büyükhusun’da jeotermal sondajı ısrarı halk engeline takıldı 
‣ Büyükhusun’a yapılmak istenen JES’le ilgili bilirkişi raporu olumsuz
‣ Çanakkale’de JES’lere izin yok: İki projenin ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi

Proje ayrıntıları

Bakrom Madencilik San. ve Tic. A.Ş. ( Yılsan Yatırım Holding A.Ş.) tarafından yapılması planlanan sondaj  için belirlenen ruhsat alanı 4.073,87 ha. (40 bin dönüm) olup Kayalar Köyü’nden Behramkale’ye kadar bir alanı kapsaması öngörülüyor. Firmanın başvurusunda daha sonraki süreçte ruhsat alanı içerisinde diğer yerlerde de arama sondajı yapılabileceği belirtiliyor.

Jeotermal kaynak araması yapılacak alan, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre tarım arazisi içerisinde yer alıyor. Bölge, “Türkiye Turizm Stratejisi” ne göre sağlık ve jeotermal turizm gelişim alanı ve zeytin koridoru olarak işaretlenmiş. Yani söz konusu alanda enerji faaliyetlerinin yapılmaması gerekiyor.

Proje alanına en yakın yerleşim birimi 850 m uzaklıktaki Büyükhusun Köyü. Sondaj için belirlenen alan Kozlu’ya 2500 m., Sazlı’ya 4500 m. , Behramkale’ye 5500 m. mesafede bulunuyor.

Proje kapsamında yapılacak arama sondajı için ruhsat alanında 100 cm çapında bir kuyu ağzının açılması ve 1500 metre derinliğe inilmesi planlanıyor.  Proje alanında ayrıca idari bina, yemekhane, foseptik, depo, anbar, toprak depolama alanı, sondaj çamur havuzu bulunacak.

Sondaj alanı zeytinlikler ve arkeolojik sit alanlarının da yakınında.

Ayvacık’ta da Tuzla – Gülpınar bölgesinde halen dört adet santral çalışıyor. Yeni santraller için de “ÇED Gerekli Değildir” kararları verilmişti. Köylüler ve sivil toplum örgütü temsilcileri ise bu kararları dava etmeye devam ediyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.