Doğa MücadelesiManşetYerel

Büyükhusun’a yapılmak istenen JES’le ilgili bilirkişi raporu olumsuz

0
Evrensel

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti civarında kurulması planlanan Jeotermal Enerji Santrali‘ne (JES) karşı bölge köylüleri, çiftçiler, hayvancılık yapanlar, turizmciler ve STK’lardan oluşan  Büyükhusun Dayanışması‘nın verdiği mücadelede olumlu bir karar çıktı.

Bölgedeki STÖ’ler, kooperatifler ve vatandaşların vekalet vererek Çanakkale İdare Mahkemesi‘nde yürütmenin durdurulması talebiyle açtıkları davadan çıkan kararda bilirkişi raporu davayı açan tarafın lehine geldi.

‘Mahkeme kararının da aynı yönde olmasını bekliyoruz’

Kararı Yeşil Gazete‘ye değerlendiren Ekoloji Birliği Başkanı Süheyla Doğan, mahkemenin de bilirkişi raporuyla benzer doğrultuda karar vermesini umduklarını söyledi.

Doğan, bölgede daha önce de kaynak arama projeleri olduğunu ve JES‘ler bulunduğunu, devam eden pek çok davaları olduğunu ifade etti. Valiliğin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının ardından Büyükhusun köyünde, kahvelere giderek JES’in zararlarını anlatan bilgilendirme toplantılarına başladıklarını söyleyen Doğan, yerelden destek bulduklarını, proje alanlarına düzenledikleri ziyaretlerde uygulamaların etkilerini yerinde gören köylülerin daha da ikna olduklarını aktardı.

Özer Akdemir Evrensel

Özer Akdemir Evrensel

‘Mikro depremler tarihi eserlere zarar verebilir’

Ziraat, çevre, jeoloji, maden, orman ve harita mühendislik disiplinlerinin yanı sıra arkeoloji ve biyoloji alanında uzmanlardan oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı 39 sayfalık raporda; projenin tarım arazilerine, bitkisel ve hayvansal üretime, çevreye, doğal yaşama, kültürel varlıklara, orman alanlarına ve insan sağlığına olumsuz etkileri olacağını belirtildi ve “ÇED gerekli değildir” karanının hukuka uygun olmadığı ifadeleri yer aldı.

Jeotermal üretim faaliyetinde buhar ve yoğunlaşmayan gazların salımı, işlete esnasında patlatma veya fışkırmanın yanı sıra zemin oturması ve çökme sonucu mikro depremler tarihi eserlerin bozulmasına yol açabilmektedir. Assos antik kenti, Lamponia antik kenti ve Dolmen mezarların JES’in çevresel etkilerinden olumsuz yönde etkilenmeleri söz konusudur.

Valiliğin Bakrom Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının yapmak istediği kazı çalışmaları için geçen yıl 20 Aralık’ta vermiş olduğu “Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir” kararı; Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Çakıl Site İşletme Kooperatifi ve 118 yurttaş tarafından mahkemeye taşınmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.