Doğa MücadelesiManşetYerel

Ayvacık Büyükhusun’da jeotermal sondajı ısrarı halk engeline takıldı

0

Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesine bağlı Büyükhusun Köyü yakınlarında, Bakrom A.Ş. tarafından yapılmak istenen jeotermal kaynak arama sondajı için halkın katılımı toplantısı, köy halkı tarafından engellendi.

Projeye verilen ‘ÇED gerekli değil’ kararı, köylülerin ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘nin açtığı dava sonucunda iptal edilmişti.

Büyükhusun’a yapılmak istenen JES’le ilgili bilirkişi raporu olumsuz
Çanakkale’de JES’lere izin yok: İki projenin ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi

Yeniden başlatılan ÇED süreci kapsamında bugün köy kahvehanesinde şirket tarafından “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılmak istendi. Toplantı mekanı önünde toplanan yöre halkı ve dernek üyeleri, projeye karşı olduklarını bir kez daha kaydetti:

“Daha önce ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını açtığımız dava sonucu iptal ettirdiğimiz bu projenin yeniden karşımıza gelmesinden dolayı üzgün ve öfkeliyiz, yeni ÇED sürecini kabul etmiyoruz. Yapılmak istenen Halkın Katılımı Toplantısı bizim için yok hükmündedir. İçeri girmeyi reddediyoruz. Firmanın yalanlarını dinlemeyeceğiz.”

Tutanak: Vatandaş, bilgilenmek istemediğinden…

Toplantı salonuna girmeyen kalabalık grup, “Havama, Suyuma, Toprağıma Dokunma” sloganları attı.

Şirket ve kamu görevlileri ise bir tutanak tutarak köyden ayrılmak zorunda kaldı. Tutanakta, “Vatandaşın bilgilenmek istememesi nedeniyle toplantı sonlandırılmıştır” ifadesi yer aldı.

Büyükhusun Dayanışması Sözcüsü Cem Tüzün, şirket yetkililerinin köyden ayrılmasının ardından şunları söyledi:

“Biz burada tarım, hayvancılık ve turizm yapıyoruz. Biz şirketlerin para kazanmak amacıyla gelip havamızı, suyumuzu, topraklarımızı zehirlemesini istemiyoruz ve izin vermeyeceğiz. Bu sürecin hiçbir aşamasını onaylamıyoruz ve yer almayacağız. O nedenle de bizim için yok hükmünde olan bu toplantıya katılmadık. İki yıl önce köy halkı ile birlikte Aydın’a, Manisa’ya gittik, JES’lerin tarıma verdiği zararlarını gördük, havaya salınan hidrojen sülfürlere, metan gazlarına, kükürt oksitlere, toprağa ve sulara bırakılan zehirlere tanık olduk. Bölgemizin de aynı hale gelmesini istemiyoruz.”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Akbulut ise bölgenin havasını, suyunu, toprağını korumak için çalıştıklarını vurguladı:

“Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak Bölgemizin havasının, suyunun toprağının korunması için çalışıyoruz. Ayvacık Büyükhusun Köyü yakınlarında yapılmak istenen jeotermal kaynak arama projesi için iki yıl önce buradaydık, yine buradayız. Daha önce “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen projeye karşı mücadele etmiş, 122 davacı ile birlikte açtığımız davayı da kazanmıştık. Ancak şirket, vazgeçmedi ve yeni ÇED süreci başlatarak yeniden karşımıza geldi. Bizler Ayvacık İlçesi Tuzla köyü yakınlarında halen çalışmakta olan dört adet Jeotermal Enerji Santralının bölgemize verdiği zararları biliyoruz. Assos Antik Kenti’ne, köylere, yaşam alanlarına bu kadar yakın bir yerde, tarım ve hayvancılık yapılan alanda, zeytinliklerin ortasında jeotermal enerji santralı için kaynak arama projesi istemiyoruz. Bu nedenle, yok hükmünde saydığımız bu projenin halkın katılımı toplantısına katılmayı da reddettik. Büyükhusun ve civar köylerle birlikte mücadelemize devam edeceğiz.”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’ne göre Büyükhusun’da jeotermal enerji santralları kurulması durumunda ;
1. Halkın birinci derecede geçim kaynağı olan tarımsal ürünlerimizin verimi ve kalitesi düşecek ve kuruyacak, hayvancılık olumsuz etkilenecek,
2. Jeotermal atık suları ile dere ve denizi kirlenecek ve canlı yaşam yok olacak,
3. Jeotermal santraldan salınan hidrojen sülfür, azot, karbondioksit gibi gazlar ile bölgemizin hava kalitesi bozulacak,
4. Bölgemizi çürük yumurta kokusu saracak,
5. Turizm olumsuz etkilenecek.

Proje ayrıntıları

Bakrom Madencilik San. ve Tic. A.Ş. ( Yılsan Yatırım Holding A.Ş.) tarafından yapılması planlanan sondaj  için belirlenen ruhsat alanı 4.073,87 ha. (40 bin dönüm) olup Kayalar Köyü’nden Behramkale’ye kadar bir alanı kapsaması öngörülüyor. Firmanın başvurusunda daha sonraki süreçte ruhsat alanı içerisinde diğer yerlerde de arama sondajı yapılabileceği belirtiliyor.

Jeotermal kaynak araması yapılacak alan, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre tarım arazisi içerisinde yer alıyor. Bölge, “Türkiye Turizm Stratejisi” ne göre sağlık ve jeotermal turizm gelişim alanı ve zeytin koridoru olarak işaretlenmiş. Yani söz konusu alanda enerji faaliyetlerinin yapılmaması gerekiyor.

Proje alanına en yakın yerleşim birimi 850 m uzaklıktaki Büyükhusun Köyü. Sondaj için belirlenen alan Kozlu’ya 2500 m., Sazlı’ya 4500 m. , Behramkale’ye 5500 m. mesafede bulunuyor.

Proje kapsamında yapılacak arama sondajı için ruhsat alanında 100 cm çapında bir kuyu ağzının açılması ve 1500 metre derinliğe inilmesi planlanıyor.  Proje alanında ayrıca idari bina, yemekhane, foseptik, depo, anbar, toprak depolama alanı, sondaj çamur havuzu bulunacak.

Sondaj alanı zeytinlikler ve arkeolojik sit alanlarının da yakınında.

Ayvacık’ta da Tuzla – Gülpınar bölgesinde halen dört adet santral çalışıyor. Yeni santraller için de “ÇED Gerekli Değildir” kararları verildi ve halen verilmeye devam ediliyor. Köylüler ve sivil toplum örgütü temsilcileri ise bu kararları dava etmeye devam ediyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.