Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Aliağa’da kirletici tehdidi bitmiyor: Sırça köşkündeki patronlar, bizlere zehir solutacak!

0
alçep

İZMİR- Aliağalılar, Aliağa Şehitkemal Mahallesi Akçakise bölgesinde EKOVAR tarafından yapılmak istenen Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf tesisi ve HABAŞ tarafından yapılmak istenen Cüruf Depolama ve Geri Kazanım tesisine karşı itirazlarını yeniden dile getirerek “Kanser olmak istemiyoruz” dedi.

Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) tarafından bugün (3 Şubat) düzenlenen basın toplantısında aktivistler, zehir tesislerinden birincil düzeyde etkilenecek olan köylülerin itirazlarına ilişkin toplanan imzaları, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığına, Bölge İdare Mahkemesi‘nde görülen dava kapsamında sunacaklarını duyurdu.

‣Aliağa Çevre Platformu asbestli gemi Sao Paulo’nun İzmir’e gelmemesi için nöbete başladı
‣Aliağalılar cüruf tesisinin ÇED kararını mahkemeye taşıdı: Artık yeter!
‣Aliağalılar cüruf tesisine karşı ayakta: Kanser olmak istemiyoruz

Yöre halkı meralarının, su kaynaklarının, zeytinliklerinin, ormanlarının bulunduğu beş köyün tam ortasında yer alan ve yöre halkı için oldukça önemli olan bölgenin zehir bölgesi olmasına izin vermeyeceklerini yineledi:

“Kendi zehrimiz yetmiyormuş gibi yedi ilin zehrinin de bölgemize taşınmasına müsade etmeyeceğiz! Bizlerin hayatını, bitkilerin, canlıların, doğanın dengesini hiçe sayarak dağlarımıza tehlikeli atık dökecekler, ovalarımız zehirli atıklarla doluyken şimdi de gözlerini dağlarımıza diktiler. Bizleri zehirlerle abluka altına alarak canlı canlı mezarımızı kazmaktan çekinmeyen, gözünü kar hırsı para hırsı bürümüş bu firmaları birlikte durduracağımızdan eminiz.”

alcep

Vatandaş kaygılarını “Bizleri öldürerek para kazanmayı kendilerinde hak gören patronlar; sırça köşklerinde, en doğal ortamda, en doğal yiyeceklerle temiz bir çevrede yaşamak isterken bizlere zehir solutacaklar” şeklinde dile getirerek kendi ata topraklarında bu kirleticiler tarafından yavaş yavaş öldürüleceklerini dile getirdi.

Köylerinde kanser vakalarının arttığını belirten vatandaşlar, Aliağa’da sökülmesi istenen asbestli gemi NAe São Paulo‘yu hatırlatarak şunları aktardı:

“Zehir yüklü geminizi nasıl ki ilçemize, ülkemize sokturmadık; bu zehir saçan tesislerin de kurulmasına müsade etmeyeceğiz! Aliağa Halkı ve ALÇEP olarak bu tesislerin yapılacağından bilgimiz olur olmaz mücadelemize başladık ve halen ilk günkü kararlılıkla bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız.

Bizlerin tüm itirazlarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yaşam hakkımızı hiçe sayarak bu tesisler için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu‘ raporu vermiştir. Bizleri dinlemeden, hassasiyetlerimizi dikkate almadan verilen bu kararı tanımamız mümkün değildir.”

‘Bizim artık boş laflara karnımız tok’

ÇED kararına itiraz eden vatandaşlar, kararı bölgedeki 12 köy ve mahalle muhtarının aracılığıyla 50’ye yakın yöre halkı çevre örgütleriyle yargıya taşımış, kararın iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemişti. Konuya ilişkin olarak ALÇEP tarafından yapılan basın açıklamasında şu sözler kaydedildi:

“Bizler cürufun tehlikeli atık olduğunu ve firmaların bunu geri dönüştürmeyle uğraşmayacağını çok iyi biliyoruz. Eğer bizi ikna etmek istiyorlarsa, onlara güvenmemizi bekliyorlarsa, Foça Ilıpınar mevkiinde yıllardır döktükleri atıklardan oluşan cüruf dağlarını dönüştürsünler o meşhur ekonomilerine kazandırsınlar. Bizim artık boş laflara karnımız tok.”

alçep

‘Dağlarımızdan, ovalarımızdan elinizi çekin!’

Aliağalılar karardan derhal vazgeçilmesi gerektiğini belirterek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ve kirletici firmalara şöyle seslendi:

“Dağlarımızdan, ovalarımızdan elinizi çekin! Yaşam hakkımıza dokunmayın!”

Alaiağa’da yeni kirletici tesislerin kurulmasını kabul etmediklerini ifade eden vatandaşlar, söz konusu projelerin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ raporunun yürütmeyi durdurularak tamamen iptal edilmesi taleplerini bir kez daha dile getirdi.

Aliağalılar Anayasanın 56. maddesiyle güvence altına alınan sağlıklı çevrede yaşama hakkına işaret ederek şu çağrıda bulundu:

“İnanıyoruz ki biz istemezsek yapamazlar. Biz karşı çıkarsak, biz itiraz edersek Aliağa’yı çölleştirmeye cüret edemezler. Biz izin vermezsek bütün bir hayatı paraya tahvil edemezler. Biz istemezsek gerçekten de yapamazlar. Nasıl ki zehir gemisi NAe São Paulo’yu birlikte durdurduk, bu tesisleri de durduracağız. Bu nedenle safımızı ve sesimizi çoğaltmalıyız.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.