Doğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Aliağalılar cüruf tesisine karşı ayakta: Kanser olmak istemiyoruz

0

Aliağalılar Aliağa Çevre Platformu‘nun (ALÇEP) çağrısıyla bir araya gelerek Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Berteraf tesisi ve Cüruf Depolama ve Geri Kazanım tesisine karşı topraklarını, havalarını ve sularını savunuyor. Aliağa Şehitkamil Mahallesi Akçekise bölgesinde kurulması planlanan cüruf tesisi için yapılan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başvurusu 5 Ekim’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ‘Olumlu’ karşılanmıştı. ‘ÇED Olumlu’ kararı verilen tesise karşı vatandaşlar bir basın açıklaması gerçekleştirerek cürufun ovalarına vereceği zarara dikkat çekti.

Bir poşet cürufu göstererek çevreye ve insan sağlığına zararlarına işaret eden Muhtar Ayşe Algül’ün okuduğu açıklamada “Aliağamız yeni bir çevre tehdidi altında. Bu tehdidi bugünden bertaraf edemezsek telafisi mümkün olmayan bir sonuçla karşı karşıya kalacağız” denildi.

Foça Ilıpınar’daki cüruf dağlarının durumuna işaret eden Muhtar Ayşe Algül, “Yöre halkı ve sivil toplum kuruluşları olarak Aliağamıza daha da yaşanmaz hale getirecek bu tesise itirazlarımızı her platformda dile getirmemize rağmen Bakanlık itirazlarımızı dikkate almadan vermiş olduğu bu karırı tanımamız mümkün değildir” dedi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Aliağa’ da yaşayan herkes bu tesislere karşıdır ve her zeminde yasal haklarımızı sonuna kadar kullanmaya kararlıdır.”

Fotoğraftaki Aliağalı yurttaşların hepsi akciğer kanseri.

İptal için dava açıldı

Geçen hafta Aliağa’dan 12 mahalle muhtarı ve yörede yaşayan insanlardan oluşan 50 kişi bu kararın yürütmesinin durdurulması ve tamamen iptal edilmesi için EGEÇEP’in üstlendiği dava sürecine dahil oldu. Cürufun yapılmasına karşı bir araya gelinen mahallede yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu firma yapacakları işin boyutunu gizlemek içinde aklımızla alay ederek ‘Cüruf’ kelimesini parantez içine alarak; yedi ilin endüstriyel atığını da ilçemize getirmeyi planlıyor. Bunun ne anlama geldiği açık. Kendi kirliliğimiz yetmezmiş gibi dışarıdan endüstriyel atıklar getirerek daha da çok çevre kirliliğine neden olacaklar.

Aliağa’mızın havasına bir kez daha kast ediliyor. Gemi söküm tesisleriyle, hurda tesisleriyle, asbestli gemilerle, hava kirliliği sınırlarını çoktan aşan Aliağa’yı bir kez daha firmaların karı uğruna kıyılıyor. Yani bilerek ve isteyerek hayatımız yok ediliyor.

Elbette kıyılan, kast edilen bizlerin hayatıdır, çocuklarımızın geleceğidir, yeşil alanlardır, su kaynaklarımız, göletlerimiz, bal ormanlarımızdır.

Çevre Mühendisleri Odası 2020 Hava Kirliliği Raporu ve en son İzmir Büyükşehir Belediyesi‘nin hazırlamış olduğu raporlarda ‘Doğrudan akciğerlere ulaşan ve alt solunum yolu enfeksiyonu, akciğer hastalıklarına yol açan partikül madde verileri baz alındığında Aliağa’mızın durumunun hiç de iç açıcı olmadığı görülecektir. Ne yazık ki İzmir’in havası en kirli ilçesi durumundayız.

‘Sularımızı, tarım alanlarımızı, zeytinlerimizi kirletecek tesisleri istemiyoruz’

Bu karanlık tablo yetmiyormuş gibi şimdi de endüstriyel atık ve geri kazanım tesisi adı altında bir çok yeni tesis kurulmak isteniyor.

Biz Aliağalılar, yeraltı su kaynaklarımızı, tarım alanlarımızı, zeytinlerimizi, göletlerimizi, Bal Ormanı’mızı kirletecek tesisleri istemiyoruz. Alaiağa’da yeni kirletici tesislerin kurulmasını kabul etmiyoruz. Söz konusu projelerin ÇED olumlu raporunun yürütmeyi durdurularak tamamen iptal edilmesini talep ediyoruz. Her yurttaş gibi temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz.

Biz Aliağalılar Anayasa’mızın 56. maddesiyle güvence altında bulunan sağlıklı çevrede yaşama hakkının temel bir insan hakkı olduğunu bir kez daha vurguluyor ve bu bilincin bütün hemşerilerimizin ortak paydası olarak belirleyiciliğini ilan etmesini temenni ediyoruz.

‘Biz karşı çıkarsak Aliağa’yı çölleştirmeye cüret edemezler’

İnanıyoruz ki biz istemezsek yapamazlar. Biz karşı çıkarsak, biz itiraz edersek Aliağa’yı çölleştirmeye cüret edemezler. Biz izin vermezsek bütün bir hayatı paraya tahvil edemezler. Biz istemezsek gerçekten de yapamazlar. Nasıl ki Zehir gemisi Nae Sao Poulo ‘yu birlikte durdurduk bu tesisleri de durduracağız.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.