Doğa MücadelesiManşet

Aliağa Çevre Platformu asbestli gemi Sao Paulo’nun İzmir’e gelmemesi için nöbete başladı

0

İZMİR – Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Brezilya donanmasına ait zehirli uçak gemisi Nae Sao Paulo‘nun sökülmek üzere İzmir‘e getirilmesine karşı Aliağa Demokrasi Meydanı‘nda nöbet tutmaya başladı.

ALÇEP bileşenleri artık zehirli gemiye dur demek için her gün 19.30-21.00 Aliağa Demokrasi Meydanı’nda nöbette olacak.

Dün akşam nöbete başlayan Platform, yaptığı açıklamada, “Sermaye değil  çevre mücadelemiz, yaşam mücadelemiz kazanacak. Bir avuç sermayedarın kar hırsına boyun eğmeyeceğiz. İşçi kardeşlerimize sesleniyoruz, bu gemiyi sökmeyin” dedi.

Gemi, Brezilya yüksek mahkemesinin geri gönderilmesi için ihtiyati tedbir kararına rağmen hala yoluna devam ediyor.

Başta asbest olmak üzere pek çok tehlikeli atığı bünyesinde barındıran geminin İzmir’de sökülmemesi için siyasiler ve kamuoyu haftalardır çağrı yapıyor.

Açıklamayı ALÇEP adına Zeki Küçükakyüz okudu: “Aliağa dünyanın çöplüğü değil!”

Zehir taşıyan geminin getirilmesine karşı Ege Kültür ve Çevre Platformu‘nun başlattığı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer‘inde desteklediği imza kampanyasını 95 bin kişi imzaladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sao Paulo’nun geçeceği  güzergata bulunan ülkelerin tabip birliklerine yazdığı mektupta geminin Türkiye’ye gönderilirken geçeceği transit ülkelere bilgi verilmemesinin Basel Sözleşmesi’nin 9’uncu maddesine aykırı olduğunun altını çizerek “bu yasa dışı trafiğe karşı hükümetlerini uyarma çağrısı yaptı.

Geminin sökülmeye getirilmesi, Çevre Kanunu’nun 11’inci maddesinin yanı sıra Barselona Sözleşmesi‘ne, Türkiye’nin ev sahipliğinde hazırlanarak imzalanan İzmir Protokolü olarak bilinen  “Akdeniz’de Tehlikeli Atıkların Sınır Ötesi Hareketleri ve Bertarafından Kaynaklanan Kirliliğin Önlenmesi Protokolü”ne de aykırı.

You may also like

Comments

Comments are closed.