İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

AKPM’nden ‘dezenformasyon yasası’na sert eleştiri: İfade özgürlüğüne engel

0
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komitesi tarafından hazırlanan Türkiye raporunda, bazı maddeleri TBMM‘de kabul edilen ‘dezenformasyon yasasına’ sert eleştiriler yöneltildi.

İngiliz milletvekili John Howell ve Letonya milletvekili Boriss Cilevics tarafından kaleme alınan rapor ve tavsiye karar tasarısı, İzleme Komitesi’nde tartışılarak kabul edildi. Rapor ve karar tasarısı nihai olarak yarın (çarşamba günü) Genel Kurul oturumunda tartışılarak oylanacak.

Basın örgütlerinden sansür yasasına 10 itiraz: İfade özgürlüğü kalmayacak
22 uluslarararası basın özgürlüğü örgütünden ‘sansür yasası’na kınama ve karşı oy çağrısı
Sansür yasasına hukukçu yorumu: Seçime Twitter olmadan girme ihtimalimiz hiç olmadığı kadar yüksek

Önceki gün de Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi’ne hukuki konularda danışmanlık yapan Venedik Komisyonu bir görüş metni yayımlamış ve tasarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nce güvence altına alınan ifade özgürlüğüne engel oluşturduğu vurgulanarak, Meclis’e yasası oylamama çağrısı yapılmıştı. Raporda, Komisyonu’nun bu görüşüne de yer verildi.

Euronews’in aktardığına göre, yasanın özellikle seçim öncesi getireceği sonuçlardan rahatsızlık duyduğunu belirten AKPM de TBMM’ne yasayı onaylamaması çağrısında bulundu.

Sansür Yasası’nın ilk iki maddesi geçti: Bu yasadan muradınız nedir?
Adım adım: ‘Sansür yasası’nın 12 maddesi daha gece kabul edildi

AKPM’nin raporunda. Türkiye’de 2017 yılında kabul edilen cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin “demokratik kurumları ciddi bir şekilde zayıflattığı ve kuvvetler ayrılığı sistemini işlevsiz ve yetersiz hale getirdiği” uyarısında  bulunuldu.

Türkiye’ye yöneltilen eleştiriler

Raporda, Türkiye’ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına saygı göstermemesi ve 2023 yılı seçimleri öncesi çıkartılan seçim yasası yüzünden eleştiriler de yer alıyor. Muhalif siyasi parti üyelerine yönelik baskının devam ettiği suçlaması getirilen AKPM raporunda, HDP’nin süren kapatma davasıyla ilgili endişeler ile Terörle Mücadele Yasası‘nın geniş bir şekilde yorumlanması, ifade ve basın özgürlüğü önündeki engeller de eleştiriliyor.

Seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülmesi konusunda memnuniyet dile getirilen raporda, yetkililere özgür ve adil seçimlerin garanti altına alınması için tüm koşulları sağlama çağrısı yapılıyor; yargının tam bağımsızlığı, etkin bir kontrol ve denge sistemini yeniden tesis etmek için acil reformlara ihtiyaç duyulduğu uyarısı yer alıyor.

Raporun sonuç bölümünde ise AKPM’den denetim süreci çerçevesinde Türkiye’deki demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarıyla ilgili gelişmeleri yakından izlemesi tavsiye ediliyor.

Türkiye, Avrupa Konseyi’ne yeni üye olan ülkeler için kullanılan “denetim süreci’nden 2004’de çıkarılmış, ancak demokrasi ve insan hakları alanındaki ciddi sorunlar yüzünden 2017 yılında yeniden AKPM’nin “denetim sürecine” alınmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.