ManşetMedya-İnternet

AYM’den sansür yasası kararı: İptal talebi reddedildi

0
Fotoğraf: ÇGD

Gazetecilerin keyfi olarak suçlanmasına, tutuklanmasına neden olan “sansür” yasası olarak bilinen “dezenformasyonla mücadele yasası”nın TCK’nın “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis cezası getiren 217/A maddesinin iptali talebini görüşen Anayasa Mahkemesi (AYM) bu talebi reddetti. Madde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Yasanın 29. maddesine göre “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimseye”, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

CHP’nin maddenin iptali için yaptığı başvuru görüşülürken gazeteciler ve basın meslek örgütleri ise AYM önünde nöbetteydi.

‘Sansür Yasası’ Meclis’ten geçti
Sansür Yasası Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de
‣ Sansür yasasına hukukçu yorumu: Seçime Twitter olmadan girme ihtimalimiz hiç olmadığı kadar yüksek
‣ Medyayı cezalandırmaktan başka amacı olmayan teklif
Sansür yasasının 18 maddesi daha geçti 
Sansür yasasına karşı tek ses: Susmak yok! 
Basın örgütlerinden sansür yasasına 10 itiraz 
Gazeteciler ‘sansür yasası’na karşı sokaklarda

Ne olmuştu?

Dezenformasyon yasası olarak da bilinen ve Basın Kanunu‘nda büyük değişiklikler getiren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP tarafından sunulduğu ilk günden bu yana sivil toplumun, muhalefetin ve gazetecilerin tepkisiyle karşılaştı.

‣ Basın örgütlerinden dezenformasyon yasasına tepki: Siyasetçiler tarafından kapalı kapılar ardında hazırlandı
‣ Kılıçdaroğlu: Dezenformasyon yasası geçerse AYM’ye gideceğiz

Basın kartının verilmesi ve kartın iptaline ilişkin düzenlemelerin yanı sıra Türk Ceza Kanunu’na (TCK) “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçunu ekleyen, ‘yanlış bilgi’ yayan internet sitelerine cezalar ve ‘zarar gören kişilere’ cevap ve tekzip hakkı veren 40 maddelik teklifin görüşmelerine geçen dönem başlanmış ve bazı maddeleri Komisyon’dan geçirilmişti.

‣ Gazeteciler sokakta: Susturma, korkutma, hapsetme yasasına hayır!
‣ ‘Yeni dezenformasyon yasası’yla enflasyon yüzde 100 demek suç olabilir’

Gazeteciler ve medya profesyonelleri, teklifin Anayasa’ya ve basın özgürlüğüne aykırı olduğunu, seçim öncesi iktidarın basını susturmaya yönelik bir hamlesi olduğunu söyleyerek defalarca eylem yapmış, yoğun tepkiler sonrası teklifin görüşülmesi 2022 yasama yılına ertelenmişti. TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine 4 Ekim 2022’de başlanan 40 maddelik Sansür Yasası tüm kamuoyu tepkisine rağmen AKP ve MHP oylarıyla Meclis’ten geçti. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.