Basın ve ifade özgürlüğüne getirdiği kısıtlarla ‘sansür yasası’ olarak anılan 40 maddelik “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi“nin görüşmeleri Meclis’te devam ediyor.
Önceki günlerde TBMM Genel Kurulu‘nda 2 maddesi kabul edilmiş olan teklifin 12 maddesi daha dün gece saatlerinde kabul edildi.
Basın kartının verilmesi ve kartın iptaline ilişkin düzenlemelerin yanı sıra Türk Ceza Kanunu’na (TCK) “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçunu ekleyen, ‘yanlış bilgi’ yayan internet sitelerine cezalar ve ‘zarar gören kişişlere’ cevap ve tekzip hakkı veren 40 maddelik teklifin görüşmelerine geçen dönem başlanmıştı.
İki iktidar ortağı AKP ve MHP önerisiyle sunulan ve ilk günden bu yana muhaefetin ve basın meslek örgütlerinin yoğun tepkisiyle karşılaşan yasa tasarısının görüşmeleri bu yasama yılına ertelenmişti.
Ancak 4 Ekim’de iş başı yapan Meclis’in ilk gündemlerinden biri yine bu yasa teklifi oldu.
Basın kartı başvurusu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlandı
Muhalefet partisi vekillerinin bütün değişiklik istekleri ve itirazları reddedilerek geçirilen maddeler içersinde şunlar var:
- Yeni türleri belirlenen basın kartlarının başvurusu, İletişim Başkanlığına yapılacak. Basın kartına yalnızca gazeteciler değil, medya ve enformasyon şirketlerinde görev yapan herkes başvurabilecek.
- Basın Kartı Komisyonu üye sayısı 19’a çıkacak. Komisyonda, Başkanlığı temsilen 3 üyenin yanı sıra işçi sendikası şeklinde faaliyet gösteren sendikalardan basın kartı sahibi üyesi en fazla olan sendika tarafından belirlenecek 2 üye, iletişim fakültesi dekanları veya basın kartı sahibi gazeteciler arasından Başkanlıkça belirlenecek 3 üye de yer alacak. Üyelerin iki yıl boyunca görevde kalacak ve süresi dolan üyeler yeniden seçilebilecek.
Gazeteciler yeniden tek ses: Medyayı cezalandırmaktan başka amacı olmayan teklif geri çekilsin
- Haber sitelerinde yayımlanan içerikler, gerektiğinde talep eden Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilmek üzere doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde iki yıl süre ile muhafaza edilecek. Yayımlanan haberler soruşturma ve kovuşturma konusu olduğunda ilgili yayın kaydının saklanması zorunlu olacak.
- Haber siteleri, yayınlarından “zarar gören kişi”nin düzeltme ve cevap yazısını hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç bir gün içinde yayımlamak zorunda olacak.
- Yayın hakkında erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin çıkarılması durumunda, düzeltme ve cevap metni, haber sitesinin ilk 24 saati ana sayfasında olmak üzere 1 hafta süreyle yayımlanacak.
Sansür yasasına hukukçu yorumu: Seçime Twitter olmadan girme ihtimalimiz hiç olmadığı kadar yüksek
‣ Gazeteciler sokakta: Susturma, korkutma, hapsetme yasasına hayır!
‣Basın örgütlerinden sansür yasasına 10 itiraz
Teklifin diğer maddeleri arasında, “Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayan” kişilerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngören bir madde de bulunuyor.
Gazeteciler ve medya profosyonelleri, teklifin Anayasa’ya ve basın özgürlüğüne aykırı olduğunu, seçim öncesi iktidarın basını susturmaya yönelik bir hamlesi olduğunu söyleyerek defalarca eylem yaptı ve yapmaya devam ediyor.