İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

Sansür yasasına hukukçu yorumu: Seçime Twitter olmadan girme ihtimalimiz hiç olmadığı kadar yüksek

0

Basın Kanunu‘na getirdiği değişikliklerle basın ve ifade özgürlüğünü engelleyeceği sebebiyle ilk günden beri kamuoyunda tepkiyle karşılanan ‘dezenformasyon yasası’ teklifinin iki maddesi daha bugün TBMM Genel Kurulu’ndan geçti.

Hukukçu Kerem Altıparmak, 40 maddelik Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne dair değerlendirmelerini sosyal medyada paylaşıyor.

Bugün ‘sansür yasası’ ile ilgili yeni yorumunu paylaşan Altıparmak, yasanın gazetecileri değil herkesi, özellikle de sosyal medya kullanıcılarını ilgilendirdiğine vurgu yaptı:

Bir savcı kararına bakar

Altıparmak’ın değerlendirmesi şu şekilde:

“Sansür yasası geçince ne olabilir? Diyelim Kemal Kılıçdaroğlu bir açıklama yaptı. Siz de bunu paylaştınız. Sonra Recep Tayyip Erdoğan da dedi ki “Bay Kemal yalan söylüyor, ülkeyi karıştırmaya çalışıyor”. Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığı var, sizin yok. Hadi bakalım soruşturmaya.

Paylaşımınız alenilik ölçütünü karşılıyor. Cumhurbaşkanı “ülkeyi karıştırma amaçlı ve yalan” dedi; gerçeğe aykırılık ve kamu düzeni ile ilgili olma koşulu da var. E kamu barışını bozma riski de muhalefet partisi lideri tarafından söylendiği için mevcut. Bir savcı kararına bakar.”

Bu dezenformasyon hükmünün nerelere uzanabileceğini bu kadar yaratıcı bir savcılık müessesi mevcutken öngörmek gerçekten mümkün değil. O nedenle sansür yasası salt gazetecilerle ilgili değil, herkesi ama özellikle de sosyal medyayı kullananları ilgilendiriyor.

Sosyal medya şirketleriniz hizaya getirme çabası sonuç verebilir: Twitter kapanabilir

Altıparmak başka bir değerlendirmesinde de, yasada dezenformasyon hükmünden daha tehlikeli hükümler olduğunu söyledi:

“Daha önce denenen ve başarılı olunamayan sosyal medya şirketlerini hizaya getirme çabası bu kez sonuç verebilir ve hatta Twitter kapanabilir.Teklife göre sosyal ağ sağlayıcı, BTK başkanın içerik çıkarma kararını yerine getirmek zorunda. Ayrıca belirli suçlar bakımından (ki dezenformasyon suçu da dahil) savcılığın kimlik bilgi talebine cevap vermek zorunda. Bu talepler yerine gelmezse bant genişliği yüzde 90 daraltılacak.”

Kolluk kuvvetlerinin dahi bazı durumlarda bilgi talep etme yetkisi olacağına işaret eden Altıparmak, “Daha önceki düzenlemelerden farklı olarak ayrıca bu şirketler temsilcilerini Türkiye’de bulunduracaklar. Bu şirketlere yönelik çok ciddi para yaptırımları geliyor; küresel cironun yüzde 3’üne kadar” diye devam etti.

Sonuç olarak eğer yasa geçerse, ya Twitter ve diğer sosyal medya şirketleri hükümet ne isterse yapacak ya da kapatılmayı göze alacak veya yasa çıkınca gereğini yapmayıp engellenecek.

Seçime bu platform olmadan girme ihtimalimiz hiç olmadığı kadar yüksek yani.

Altıparmak, daha önce yaptığı başka bir değerlendirmesinde de yeni yasasının konuyla ilgili bugüne kadar çıkarılan tüm yasalardan daha vahim olduğunu söylemiş ve şöyle demişti:

“Yasa geçtiğinde enflasyon yüzde 100 demek suç olabilir. Dahası eğer bunu anonim hesabınızdan derseniz Twitter, sizin bilgilerinizi Savcılığa bildirmek zorunda.”

Teklif AKP tarafından sunulduğu ilk günden bu yana sivil toplumun, muhalefetin ve gazetecilerin tepkisiyle karşılaştı.

‣ Basın örgütlerinden dezenformasyon yasasına tepki: Siyasetçiler tarafından kapalı kapılar ardında hazırlandı
‣ Kılıçdaroğlu: Dezenformasyon yasası geçerse AYM’ye gideceğiz

Basın kartının verilmesi ve kartın iptaline ilişkin düzenlemelerin yanı sıra Türk Ceza Kanunu’na (TCK) “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçunu ekleyen, ‘yanlış bilgi’ yayan internet sitelerine cezalar ve ‘zarar gören kişişlere’ cevap ve tekzip hakkı veren 40 maddelik teklifin görüşmelerine geçen dönem başlanmış ve bazı maddeleri Komisyon’dan geçirilmişti.

‣ Gazeteciler sokakta: Susturma, korkutma, hapsetme yasasına hayır!
‣Basın örgütlerinden sansür yasasına 10 itiraz 

 

Gazeteciler ve medya profosyonelleri, teklifin Anayasa’ya ve basın özgürlüğüne aykırı olduğunu, seçim öncesi iktidarın basını susturmaya yönelik bir hamlesi olduğunu söyleyerek defalarca eylem yapmış, yoğun tepkiler sonrası teklifin görüşülmesi bu yasama yılına ertelenmişti.

Yeni yasama yılında Meclis’in ilk gündemlerinden biri olan teklifin iki maddesi daha bugün itibariyle Genel Kurul’da, muhalefetin tüm itirazlarına rağmen kabul edildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.