ManşetEmekEnerji

Akkuyu Nükleer Santrali’nde iş kazası: Bir işçi öldü

0

Mersin’in Silifke ilçesinde, Akkuyu Nükleer Güç Santrali şantiyesindeki vincin taşıdığı tonlarca ağırlıktaki demir blok taşıma halatından koptu, olayda Rus uyruklu bir işçi hayatını kaybetti.

Dün akşam saatlerinde meydana gelen olayda henüz ismi açıklanmayan bir işçi kopan demir bloğun altında kaldı ve yaşamını yitirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (ISIG) tarafından yapılan sosyal medya paylaşımıyla duyurulan olaya emekçi sendikalarından da tepkiler geldi:

‘Halatın koptuğu yerde uzun kuyruklar olur genelde’

Emeğin Gücü Derneği ise şantiyede çalışan bir işçinin olay anını anlattı:

“Parçanın düştüğü yer, lavobaların da olduğu bir yer. Burada hep sıra olur. Uzun kuyruklar olur. Sigara alanı da aynı yerde. Mesai dışında çalıştırıyorlar bizi. Gecemizi gündüzümüze katmışız burada çalışmak için.

Emeğin Gücü’nün bir diğer paylaşımında ise bir işçi yine uzun mesai saatlerinden söz ediyor:

ANKA Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Cumhuriyet savcılığı kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Akkuyu’da bugüne kadar neler yaşandı?

Mersin’in Gülnar ilçesinde inşasına devam edilen  Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) 19 Ocak’ta da bir patlama gerçekleşmişti.
Projenin başından itibaren sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini belirten Pınar Demircan, “Akkuyu’da bilgiler toplumla şeffaf bir şekilde paylaşılmıyor. Esasen nükleer santrallerle ilgili süreçlerde genel manada ‘güvenlik’ gerekçesi öne sürülerek şeffaflıktan imtina edilir. Ne var ki, inşasına başlandığı tarih  itibariyle Akkuyu NGS’deki iş yapma biçimlerinin kendisi güvenlik tehlikesinin kaynağı” demişti. 2019’un yaz aylarında da  inşaat temelinde oluşan çatlakların üstüne 2020’de inşaat alanında su sızıntısı tespit edilmişti.

Kasım 2021’de de Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nde aylardır maaşlarını alamayan işçiler eylem gerçekleştirmişti. Taşeron şirketlerde görevli yaklaşık 10 bin işçiden büyük bölümü hafta içinde toplu olarak iş bırakmıştı.

İşçilerin çalışma koşullarının oldukça kötü şartlarda olduğu da Pınar Demircan tarafından gündeme getirilmişti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.