Mersin’in Silifke ilçesinde, Akkuyu Nükleer Güç Santrali işçilerini taşıyan otobüsün şarampole devrilmesi sonucu 40 kişi yaralanırken 19’unun durumunun ağır olduğu bildirildi.
İş kazaları, patlamalar, çatlaklar ve su sızıntılarıyla gündeme gelen Akkuyu Nükleer Santral inşaatında yağışın olduğu Mersin Gülnar Sipahili’de yolun kayganlaşması nedeniyle Akkuyu Nükleer Santrali’ne işçi taşıyan servis kaza yaptı.
DHA’nın aktardığına göre; kaza, sabah saatlerinde Sipahili Mahallesi’nde meydana geldi. Murat Çakmak yönetimindeki otobüs, kontrolden çıkarak şarampole devrildi. İhbarla bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.
Kazada Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışan sürücünün de aralarında bulunduğu 40 işçi yaralandı. TELE1’in aktardığına göre; işçilerden 19’unun durumu ağır.Yaralılar, sağlık görevlilerince ambulanslarla Silifke, Anamur, Bozyazı ve Aydıncık’taki hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. Yeşil Gazete Nükleer editörü ve Nukleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan sosyal medya hesabında olayla ilgili şu paylaşımı yaptı:
Bitmiyor…Akkuyu NGS'de bugün de ikinci servis aracı kazası, bu kez 15'i ağır 40 can yaralı…işçisini, çevresini sömüren Akkuyu NGS yarın hepimizi tehdit edecek, sömürecek… buna dur demek için henüz geç değil!#Nükleerehayır #AkkuyuNGSyidurduralım https://t.co/lNedmEjZ0B
— Pınar Demircan (@pnrizumi) February 22, 2022
Akkuyu’da bugüne kadar neler yaşandı?
Mersin’in Gülnar ilçesinde inşasına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) 19 Ocak’ta da bir patlama gerçekleşmişti.
Projenin başından itibaren sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini belirten Pınar Demircan, “Akkuyu’da bilgiler toplumla şeffaf bir şekilde paylaşılmıyor. Esasen nükleer santrallerle ilgili süreçlerde genel manada ‘güvenlik’ gerekçesi öne sürülerek şeffaflıktan imtina edilir. Ne var ki, inşasına başlandığı tarih itibariyle Akkuyu NGS’deki iş yapma biçimlerinin kendisi güvenlik tehlikesinin kaynağı” demişti. 2019’un yaz aylarında da inşaat temelinde oluşan çatlakların üstüne 2020’de inşaat alanında su sızıntısı tespit edilmişti.
Kasım 2021’de de Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nde aylardır maaşlarını alamayan işçiler eylem gerçekleştirmişti. Taşeron şirketlerde görevli yaklaşık 10 bin işçiden büyük bölümü hafta içinde toplu olarak iş bırakmıştı.
İşçilerin çalışma koşullarının oldukça kötü şartlarda olduğu da Pınar Demircan tarafından gündeme getirilmişti.