Zoteeva’nın görevden alınma gerekçesi henüz bilinmiyor.
Ancak şirketten yapılan açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda Akkuyu NGS sahasında aylık çalışma toplantısı gerçekleştirildiği belirtildi.
Açıklamada, inşaat ve montaj işlerinin büyük bölümünü gerçekleştiren yüklenici firmaların yöneticilerinin de katıldığı toplantıya ilişkin şu ifadelere yer verildi:
“Toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan ile Akkuyu Nükleer AŞ’nin gelecekte üstleneceği ‘NGS işletmecisi’ rolü gereği, Türk tarafının da onayı ile yönetim kadrosunda yapılan değişiklikle Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı olan Anton Dedusenko ile Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü olarak görevlendirilen Sergei Butckikh katıldı.”
Anastasia Zoteeva daha önce Akkuyu’daki santral hakkında “Kendimiz için inşa ediyoruz. Bu nükleer santral Rusya‘ya aittir” ifadelerini kullanmış, bu sözler de kamuoyunda tepki görmüştü.
Bu yılın nisan ayında Akkuyu NGS’nin 1’inci Güç Ünitesi’nde başlatma ve ayarlama çalışmaları başlatıldı. Başlatma ve ayarlama çalışmaları NGS güç ünitesi inşaatının son aşamasını oluşturuyor.
Santralin su sıcaklığı giderek yükselen Akdeniz’i ‘soğutma suyu’ olarak kullanamayacağı ve artan su sıcaklığının çevresel felaketlere yol açacağı gerekçesiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açılan ve reddedilen dava istinafa taşınmış durumda.
‣ Tüm tepkilere ve endişelere rağmen Akkuyu’nun 1. ünitesi tamamlanmak üzere
‣Akkuyu’yu millileştirmeyeceğiz, yıkacağız!
‣Erdoğan Putin’le görüştü: Akkuyu, Sinop, üçüncüyü de farklı bir merkezde yapacağız
‣Erdoğan: Putin’e iki yeni nükleer santral yapımını önerdim
‣ ‘İskenderun körfezindeki bir depremle Akkuyu Çernobil’e dönüşebilir’
‣ Akkuyu’da güvenlik nasıl sağlanacak?
Yönetim Kurulu üyesi cezaevinde
Mart 2024’te de Akkuyu Nükleer A.Ş. adlı proje şirketinin Yönetim Kurulu Üyesi ve Rosatom Devlet Şirketi’nin sermaye yatırımları ve inşaatlardan sorumlu direktörü Gennady Sakharov‘un rüşvet suçlamasıyla tutuklandığı ortaya çıkmıştı. Olay, Moskova’nın ilgili Bölge Mahkemesi’nin, Telegram hesabından Sakharov’un parmaklıklar arkasındaki fotoğrafını paylaşmasıyla ortaya çıkmıştı.
Sakharov’un 15 yıla kadar ceza alabileceği belirtiliyor. Rüşvet suçlamalarının Türkiye’ye uzanıp uzanmadığı ise açıklanmadı.
İşçi cinayetleriyle gündemde
Ocak 2024 başında Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki menenjit salgını nedeniyle beş işçinin hayatını kaybettiği yönündeki iddialar ortaya çıkmıştı. İddiaların ardından şirketten yapılan açıklama ‘Belirsiz ve aklama çabaları‘ şeklinde eleştirilmişti.
İşçiler daha önce de zehirlenmiş, bazıları iş cinayetlerine kurban gitmişti.
Eylül 2023’te Akkuyu NGS’de çalışan yaklaşık 1500 işçi, verilen tavuk yemeğinden zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı. Olayda yemek şirketi suçlanmıştı.
Akkuyu’da 19 Ocak 2023’te de bir patlama gerçekleşmişti.
2019’un yaz aylarında da inşaat temelinde oluşan çatlakların üstüne 2020’de inşaat alanında su sızıntısı tespit edilmişti.
Kasım 2021’de de Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nde aylardır maaşlarını alamayan işçiler eylem gerçekleştirmişti. Taşeron şirketlerde görevli yaklaşık 10 bin işçiden büyük bölümü hafta içinde toplu olarak iş bırakmıştı.
İnşaat alanına işçi taşıyan çok sayıda servisin yaptığı trafik kazalarında da çok sayıda işçi yaşamını yitirdi.