Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşet

Akbelen davaları görüldü: Hakim, kitlesel katılan İkizköylüler karşısında kararı açıklamadı

0

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mevkiindeki Akbelen Ormanının Limak Holding ve IC Holding’in ortak iştiraki YK Enerji‘ye tahsisinin iptali ve maden işletme ruhsatı ve izninin iptali için açılan davaların duruşmaları dün (11 Ekim) Muğla 2’nci İdare Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesi İkizköylülerin yanı sıra farklı illerden gelen ekoloji aktivistleri bir yürüyüş gerçekleştirdi. Polis engeliyle karşılaşan aktivistler, yürüyüşü üç koldan gerçekleştirerek Sınırsızlık Meydanı‘nda bir araya geldi.

“Akbelen’den vazgeçmiyoruz” pankartları taşıyan aktivistler “Akbelen için adalet” ve “Ağaç yaşam özgürlük” sloganlarıyla adalet çağrısı yaparak duruşmaların görüleceği mahkemeye yürüdü.

Duruşmalara İkizköylülerin avukatları Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal’ın yanı sıra Muğla ve İzmir Barolarından yaklaşık 10’a yakın avukat da katıldı. Akbelen Davası’nda müdahil olan Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Belediyesi ve Tarım-Orkam Sen avukatları da duruşmada hazır bulundu. Davayı TEMA Vakfı, Türk Toraks Derneği, Bodrum Kent Konseyi gibi sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri de takip etti.

İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sakinlerinin yanı sıra farklı kentlerden birçok yurttaş da mahkeme binası önünde ekoloji mücadelesine destek verdi.

‘Bilirkişi keşfi olmadan ilerlemek yargıya aykırı’

Birinci duruşmada Akbelen Ormanını da içine alan ama toplamda 230 bin dönümlük geniş bir alanı kapsayan kömür madeni işletme ruhsatının iptali için İkizköy Karadam Karacahisar Doğal Hayatı Koruma (KARDOK) Derneği tarafından açılan dava görüşüldü.

Söz konusu alan için yapılmış herhangi bir bilirkişi keşfi bulunmuyor. Verilen ruhsat ise Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinden muaf tutuluyor.

İkizköylülerin ve KARDOK Derneğinin avukatları böylesi büyük bir alanı kapsayan bir ruhsatı konu alan bir davanın bilirkişi keşfi yapılmadan ilerletilmesinin idari yargılama ilkelerine uygun olmadığını belirtti.

İkizköylü davacılar kömür madeni nedeniyle bugüne kadar yaşadıkları sağlık sorunlarını, deneyimledikleri tarımsal üretimdeki ve su varlıkları üzerindeki olumsuz etkileri detaylarıyla dile getirdi.

Davacı uzmanı Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel, madenin ve bu kömürü kullanarak çalıştırılan iki termik santralin ekolojik, sosyal ve ekonomik etkilerini özetle dile getirip, daha detaylı incelemeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

‣ Akbelen için adalet yürüyüşü: O zindan gibi günlerin hesabını hukuk önünde sorma zamanı!
‣ Akbelen keyfi uygulamalar, ekokırım ve işkenceyle abluka altında: Sizi çağırıyor

‘Akbelen Ormanı hukuken korumasız bırakıldı’

İkinci dava ise Akbelen Ormanında maden işletmesine izin veren Tarım ve Orman Bakanlığı işleminin iptaline ilişkindi.

Akbelen Davası duruşmasında Av. Cangı ve Av. Atal yargılama süreci boyunca yaşanan hukuksuzluklara ve şirketin yararına rapor çıkıncaya kadar tekrarlanan bilirkişi keşiflerine değindi.

Mahkemenin bilimdışı ve gerçekleri yansıtmayan son bilirkişi raporuna dayanarak yürütmenin durdurulması kararını iptal ettiğini belirten avukatlar, bu şekilde Akbelen Ormanının hukuken korumasız bırakıldığını kaydetti.

Cangı ve Atal 24 Temmuz’da başlayarak altı gün süren ve kolluk güçlerinin desteğiyle gerçekleştirilen ağaç kesimi sürecinde yaşananları aktararak ve sonrasında Akbelen Ormanı savunucularının karşı karşıya kaldığı baskıları anlattı.

‣ Akbelen’de avukatların alınmadığı arazi tespiti
‣ Tespite bir kala: Çadırlarını jandarmanın aldığı Akbelen direnişçileri tarlada nöbette

‘Akbelen hâlâ orman statüsünde’

İkizköylüler Akbelen Ormanının kendileri için neden önemli olduğunu ifade ederek artık kömürden elektrik üretmine ihtiyaç olmadığını, kömürün bedelini kendilerinin ödediğini belirtti.

Davacı uzmanı Deniz Gümüşel dava dosyasında hâlâ cevaplanmamış sorular olduğunu ve bölgede madencilik başlamadan önce detaylı bir hidrojeolojik etüt yapılması gerektiğini bildirdi.

Zeytincilik Kanunu 20’nci Maddesine göre zeytinliklerin çevresinde toz üreten madencilik faaliyetlerinin yapılamayacağını hatırlatan Gümüşel Akbelen Ormanının halen ekolojik olarak da yasal olarak da orman statüsünde bulunduğunu dile getirdi.

‣ Akbelen abluka altında: Sizin evinizin tapusunun da garantisi yok

‘Santrallerin yokluğu telafi edilebilir’

Davalı taraf avukatları, termik santrallerin enerji arzındaki öneminden ve istihdam sağladığından bahsetti. Bunun üzerine daha önce Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası (MMO) ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından hazırlanan teknik rapora değinilerek enerji arzında bu santrallerin yokluğunun telafi edilebileceği; bölgede istihdam için pek çok seçenek (örneğin zeytincilik) olduğu, bunun için kömüre verilen teşviklerin doğayla uyumlu, insan onuruna yakışır işler için kullanılmasının yeterli olacağı ifade edildi.

‣ Akbelen Ormanı Yaşıyor: Mücadele edip duruz

Davalarda karar açıklanmadı

Her iki duruşmada da karar daha sonra taraflara tebliğ edileceği bildirilerek duruşmalar tamamlandı.

Duruşmanın ardından dava hakkında bilgi veren Av. Ali Arif Cangı, Akbelen Ormanları’nın yok edilmesinin yaratacağı ekolojik yıkımın yeryüzündeki yaşamı tehdit edeceğini anlattıklarını, karşı tarafın ise tek tezinin elektrik üretimi ve ormanın kendilerine devredilmesi nedeniyle için yurttaşları alandan çıkarmaları olduğunu belirtti.

Kararın açıklanmayarak taraflara tebligatla bildirileceğinin belirtilmesi, mahkemenin duruşmaya kitlesel katılım gerçekleştiren İkizköylülerin ve Akbelen direnişçilerinin aleyhinde bir karara hazırlanıyor olabileceği yönünde yorumlandı.

‣ Şafak vakti Akbelen nöbet alanına jandarma müdahalesi: Alan boşaltılıyor

You may also like

Comments

Comments are closed.