Akbelen DirenişiEkolojiManşetVideo

Şafak vakti Akbelen nöbet alanına jandarma müdahalesi: Alan boşaltılıyor

0

Jandarma, Muğla’nın Milas ilçesindeki İkizköy mevkiinde bulunan Akbelen Ormanı’nı korumak için sürdürülen çadırlı nöbet alanına sabahın erken saatlerinden itibaren müdahalede bulunarak alanı boşaltmaya başladı.

Limak ve İçtaş Holding’in ortak iştiraki olan YK Enerji, İkizköy yakınında bulunan linyit madenini genişletmek amacıyla 24 Temmuz’da Akbelen Ormanı’nda izinsiz ve Anayasa’ya aykırı bir şekilde ağaç kıyımına başlamıştı. Orman ekosistemini ve ağaçları hukuksuz kesimden korumak isteyen İkizköylüler ve ekoloji savunucuları, nöbet alanını terk etmeyerek kalan ağaçları korumaya devam ediyordu.

Bugün (12 Eylül) sabah 6 sularında ise onlarca jandarma Akbelen Ormanı’nın girişine barikat kurarak nöbete alanının etrafını çevirdi.

Alana dışarıdan kimsenin girişine izin verilmezken bölgedeki insanların iletişim hakları sinyal bozucu (jammer) araçlarıyla gasp edildi. Nöbet alanındaki aktivist Bursa Su Kolektifi’nden Ahmet Tatar’la iletişim sağlanamadığı belirtildi.

Avukat İsmail Hakkı Atal‘ın bildirdiğine göre Tatar, gözaltına alındı.
İkizköylülerden Nejla Işık, Aytaç Yakar ve Güler Döşeme, barikatı aşarak nöbet alanına girmeye çalıştığında kolluk güçleri tarafından engellendi. Kolluk güçlerinin topraklarına girmek için izin isteyen köylülerin görüntülerini kaydettiği Işık’ın kamerasına yansıdı.

Öte yandan Limak, IC-İçtaş ortaklığındaki YK Enerji‘nin termik santraline linyit arzı oluşturmak için ağaçları bir bir kesilen Akbelen Ormanı‘ndan jandarmanın çekilmesi ve Anayasaya aykırı emirlerin yerine getirilmemesi adına emir verilmesi için jandarma Jandarma Genel Komutanlığına başvuruda bulunulmuştu. Ancak konuyla ilgili herhangi bir gelişme yaşanmazken jandarmalara verilen yeni emirle alandaki eşyalar bir bir alındı.
Nöbet alanındaki aktivistlere jammer araçları nedeniyle ulaşılamıyor. İkizköylüler ve çevredeki aktivistler ise iki senedir çadırlı nöbeti sürdürdükleri alanda konaklama, barınma ve beslenme ihtiyaçları için kullanılan eşyaların alandan çıkarılmaya başladığını bildirdi.

Tüm malzemeler bir kamyona yüklenirken yetkililer, bunların Orman Genel Müdürlüğüne teslim edileceğini söyledi.

‘Darbenin yıldönümünde, 12 Eylül’e yakışan bir müdahalede’

Nejla Işık, Milas Kaymakamlığı’na giderek tapulu arazi olan nöbet alanına giriş izninin hangi gerekçeyle ve kimler tarafından verildiğini öğrenmeye çalışıyor.

Avukat Arif Ali Cangı, yaptığı açıklamada yapılan müdahalenin tamamen hukuksuz olduğuna vurgu yaptı 12 Eylül 1980’de yaşanan darbeye atıfta bulundu:

12 Eylül’ün yıldönümünde 12 Eylül’e yakışan bir müdahale yaptılar. Bunu da ifşa etmek, topluma şikayet etmek bizim görevimiz.”

Ağaç kesimi endişesi

Aktivistler, nöbet alanının boşaltılmasının ardından burada bulunan ağaçların da katledilebileceğinden endişeleniyor.

31 Temmuz’da Muğla Valiliği tarafından yapılan açıklamada artık alandaki ağaçların kesilmeyeceği belirtilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.