Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Tespite bir kala: Çadırlarını jandarmanın aldığı Akbelen direnişçileri tarlada nöbette

0

MUĞLA- Milas‘a bağlı İkizköy‘deki Akbelen Ormanı‘nda ormanın yok olmaması ve madene kurban edilmemesi için direnişçilerin iki yıldır nöbet tuttuğu alanda artık jandarma karakolu yapılıyor. Jandarmaların özel arazi olmasına rağmen tamamen ablukaya aldığı, vatandaşları alana sokmadığı noktada konteynerlerle karakol yapımına başlamasından önce ise direnişçilerin çadır ve gıda malzemeleri gibi özel mallarına el koyulmuştu. Direnişçiler söz konusu alandan tahliye edilmelerine tepki göstererek olayı mahkemeye taşıdı ve olay yerinde tespit yapılmasını istedi.

Akbelen’deki abluka devam ederken direnişçiler Milas Sulh Hukuk Mahkemesi’nden jandarmanın el koyduğu alanla ilgili tespit çalışması istedi. Mahkeme bilirkişiler tarafından tespitin yapılması için onay verdi. İhtiyati tedbir kararı ise davada Muğla İdare Mahkemesi’nin yetkisinin bulunduğu gerekçesiyle reddedildi. Tespitin yarın (14 Eylül) yapılmasına karar verildi.

Öte yandan alandaki TOMA‘ların sayısının arttığı görüldü. Alana jandarmaların yanında polis de sevk edildi.

Akbelen Ormanı neden yok edilmeye çalışılıyor?

Ormana 24 Temmuz’da jandarma koruması altında girildi ve alandaki ağaçlar kesildi. Limak ve IC-İçtaş iştiraki olan madencilik şirketi YK Enerji‘nin termik santraline kömür arz edebilmesi için orman yok edilmeye çalışıldı. İklim krizine karşı mücadele için Paris İklim Anlaşması‘na imza atan Türkiye‘nin mevcut hükümeti, Akbelen’den kömür çıkarmak için ısrarından vazgeçmedi. Karbon salımını artıran kömür tüketimi ve kömürün çıkarılması süreçlerinde doğaya verilen geri dönüşü mümkün olmayan zararlar ise yine hükümetin şirkete kömür çıkarmasına engel olmaya yetmedi. Madencilik şirketi Akbelen Ormanı’na jandarma koruması altında girdi ve 24 Temmuz’dan bu yana ormanın nöbet alanı çevresinde ağaçları yok ederek iş makinalarıyla bir bir kesilen ağaçları taşıdı. Direnişçiler ise alanı terk etmedi.

Kimi zaman sudan kimi zaman seyyar tuvaletten mahrum bırakılan direnişçilerin bu kez de özel eşyalarına el koyuldu. Jandarma, alandan topladığı barınma ekipmanlarıyla gıda malzemelerinin Orman İşletme Müdürlüğüne teslim ettiğini bildirdi. Çadırlarından olan direnişçilerin bazıları geceyi İkizköylülerin evinde geçirirken kimileri de alanın yan tarafındaki tarlada toprak üstünde geçirdi.

Direnişçilerden Bahadır Altan, telefonuyla çektiği ve jandarmaların barikatıyla çevrelenmiş nöbet alanına ilişkin şunları söyledi:

“Bu alan nöbet alanımızdı, buranın kendilerine ait olmadığını, Hasan Demir‘in, KARDOK‘a [Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği] , bizlere tahsis ettiğini biliyorlar o yüzden bariyerleri çekmemişler oraya. Onun dışında bariyerler var. Şimdi buraya konteynerlerle iç tarafa karakollar kuruyorlar. Ama buraya girilmesine, Hasan Demir’in kendi arazisine girilmesine buradaki jandarma birliği de izin vermiyor. Yani köylü kendi arazisine giremiyor. Ama hemen dibine, orman arazisine inşaat yapılıyor.”

‣‘Hırsız var!’ 

Zeytinlikler görmezden gelindi

Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Kanunu’na göre zeytinlik alanlarının üç kilometre yakınında maden işletmelerine izin verilmemesi gerekiyor. Akbelen direnişçileri bugün yeniden maden ocağının üç kilometre yakınında zeytinlikler olduğunu hatırlattı. Direnişçiler doğa için adalet arayışlarını sürdürüyor.

Grafik: Akbelen direnişçileri

Öte yandan Akbelen’e çevre il ve ilçelerden de destek geldi. Vatandaşlar Datça‘da Akbelen için bir araya gelerek açtıkları pankartlarla direnişe destek oldu.

Datça'dan Akbelen'e destek

Datça’dan Akbelen’e destek

ÖDTÜ Çevre Topluluğu da Akbelen için destek mesajı paylaştı:

“Devlet-sermaye işbirliğinin Akbelen direnişi nöbet alanına gerçekleştirdiği saldırıya karşı ODTÜ Kavaklık direniş alanından seslendik. Akbelen’de, ODTÜ’de, Cudi’de, Dikmece’de, Kazdağları’nda doğa ve insan düşmanı saldırılarılara karşı kavgamız sürüyor, sürecek!”

You may also like

Comments

Comments are closed.