Hayvan HaklarıManşet

Bursa’da kızıl geyik ihalesine iptal

0

Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü’nün ihale ile Bilecik’te avlanmasına izin verilen, nesli tehlike altındaki kızıl geyik için Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu’nun açtığı ihalenin iptali davasında bugün yürütmenin durdurulması kararı verildi. 

Mahkeme tarafından verilen kararda şunlara yer verildi:

“Dava konusu işlemin avlanma ihalesine ilişkin olması ve avlanma sonucunda uygulanmakla etkisi tükenecek mahiyette bulunması nedeniyle, davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına […] 13 Eylül 2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

‣Bakanlıktan ‘av turizmi’ için yaban hayvanlarına fiyat etiketi…

Tarım ve Orman BakanlığıDoğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2022-2023 Av Turizmi Uygulama Talimatı’nı yayınlamış, talimatla yaban keçisi, kızıl geyik, çengelboynuzlu dağ keçisi, karaca ve Anadolu yaban koyununu gibi hayvanların avlanmasına izin verilmişti.

Karar hayvan hakları aktivistleri tarafından büyük tepki topladı. Davaya konu oldu. Vegan Derneği Türkiye ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi, geçen hafta 100’den fazla hayvan türünün “av turizmi” talimatı ve Merkez Av Komisyonu kararları kapsamında öldürülmesini engellemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı. Yürütmenin acilen durdurulması ve avcılığı düzenleyen karar ve talimatların iptali istendi.

Yaban keçisine 10 bin TL’den 184 bin TL’ye kadar, hatalı boynuzluya 25 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar, melez yaban keçisine 120 bin TL’den 126 bin TL’ye kadar, kızıl geyikte 12 bin TL’den 23 bin TL’ye, çengelboynuzlu dağ keçisine 12 bin TL ila 42 bin TL arasında, karacaya 5 bin TL ve Anadolu yaban koyununa da 250 bin TL’lik avlama ücreti biçilmiş durumda.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Bolu’yu kapsayan “av ihalesi”ne karşı, ulusal ve uluslararası düzeyde koruma altında olan kızıl geyiklerin yaşam hakkı için Vegan Derneği Türkiye (TVD) tarafından 21 Ekim 2021 tarihinde açılan davada Mart 2022’de av ihalesinin iptaline karar verilmişti.

‣Bolu’daki kızıl geyik avı ihalesine iptal
Urfa’da dokuz ceylanın av ihalesi iptal edildi
Danıştay, yaban keçisi avı ihalesini iptal etti  

Hukuk mücadeleleri sürerken bir yandan da hayvanlar katledilmeye devam ediyor. Daha dün Dersim’de koruma altında bulunan bir yaban keçisinin boğazı kesildi.
Arama çalışmalarının ardından şüpheli şahıs, sorguda keçiyi vurduğunu itiraf etti.

Ekipler, boğazı kesik yaban keçisini bölgede harabe haldeki bir evin içerisinde çuval içerisinde saklanmış şekilde buldu.

Keçiyi vurduğunu itiraf eden kişiye 254 bin 912 TL ceza kesildi, av tüfeğine el konuldu.

You may also like

Comments

Comments are closed.