Hayvan HaklarıManşetTürkiye

Kızıl geyik katliamına karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi

0

Vegan Derneği Türkiye (TVD) tarafından 15 kızıl geyiğin katledilmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na karşı 19 Ekim’de açılan davada ara karar açıklandı ve Bolu İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Bolu İdare Mahkemesi, davalı bakanlıktan “dava konusu işlemin hukuki ve maddi” gerekçelerine dair ayrıntılı açıklamalar içeren belge ve raporların 15 gün içinde kendilerine ulaştırılması gerektiğini belirtti.

67 kızıl geyik öldürülebilir

TVD, 28 Şubat 2022 tarihine kadar avı planlanan tüm bireylerin kurtulabilmesi için, bakanlık izniyle yürütülen av turizmi ve avcılık faaliyetlerinin etik, hukuk ve bilim dışı olduğunun altını çizerek bir kez daha yürütmenin iptali ve avcılığın yasaklanması için çağrı yaptı.

2021-2022 av sezonunda Bolu’yla birlikte Eskişehir, Bilecik, Ankara, Kütahya, Kastamonu, Çorum, Denizli, Afyonkarahisar ve Maraş’ta da kızıl geyiklerin yaşam hakkı en az 9 bin 300 TL’den, en fazla 37 bin 700 TL’den satışa çıkarılıyor. Sivil toplum kuruluşları ve barolar bakanlığa dava açarak avlara engel olmadığı takdirde, av acenteleri aracılığıyla 44, avcılar tarafından 23 olmak üzere toplamda 67 kızıl geyik Türkiye çapındaki av katliamlarında öldürülecek.

Kızıl geyikler, bakanlığın koruma altına aldığı listede

Kızıl geyikler, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin yanı sıra iç mevzuat dahilinde bakanlığın koruma altına aldığı hayvan listesinde de yer alıyor. Ancak, yerli-yabancı avcı ve acente kotaları ile devlet misafiri ve diplomat kotası listesinde yer alarak yine bakanlığın çıkardığı Av Turizmi Uygulama Talimatı kapsamında kızıl geyiklerin avlanmasına izin veriliyor.

Kırsal kalkınma, kamu yararı, popülasyon kontrolü, turizm geliri adı altında meşrulaştırılmaya çalışılan ve kamuoyundan gelen tüm tepkilere rağmen “av turizmi” adı altında sürdürülen av katliamında geçen yıl ceylan, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, Anadolu yaban koyunu, kızıl geyik, karaca ve yaban domuzu dahil olmak üzere en az 798 yaban hayvanı öldürülmüştü.

You may also like

Comments

Comments are closed.