ABD, iklim tahrifatçısı Exxon’un Türkiye ile işbirliğini ‘teşvik ediyor’

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye‘nin Amerikan Exxon Mobil şirketi ile görüşmesine ilişkin değerlendirmesinde, Avrupa ülkelerinin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinde Türkiye’nin önem taşıdığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel,  halen devam eden ticari görüşmelerle ilgili yorum yapmayacağını söylemekle birlikte, bölgedeki tüm ülkeleri enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve Rusya’ya enerji bağımlılıklarını azaltma konusunda teşvik ettiklerini dile getirdi.

“Türkiye, Güney Gaz Koridoru‘nun ev sahibi olarak Avrupa’nın enerji tedarikinin çeşitlendirilmesinde ve Rusya’dan bağımsızlaşmasında çok önemli bir rol oynuyor” diyen Patel, Ukrayna‘daki savaş sürecinde Ankara‘nın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kaynaklarını çeşitlendirmek üzere adımlar attığı bilgisini verdi.

Ne olmuştu?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Exxon Mobil ile yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında 2,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için görüşüldüğünü açıklamıştı.

Enerji Bakanı Bayraktar, LNG tedariki için ExxonMobil ile görüşüyor

İngiliz Financial Times gazetesine verdiği röportajda, enerji bağımsızlığını artırmak için çeşitli adımlar attığını anlatan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının neredeyse tamamını ithal ettiğini, tek bir tedarikçiye bağımlı kalmadan yeni bir tedarik portföyü oluşturmayı hedeflediklerini belirtmişti.

Exxon Mobil’in ‘kirli sicili’

ABD orijinli fosil yakıt devinin,  Los Angeles Times, Columbia Journalism School ve Pulitzer ödüllü Inside Climate News’un muhabir ekiplerinin haberleri sayesinde, 1970’ler, 1980’ler ve 1990’larda iklim değişikliği hakkında bilgi sahibi olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak şirket bunu kimseye söylemedi, aksine yalan söyledi: İklim değişikliğini inkar eden kuruluşlara fon yardımında bulundular ve iklim hareketine karşı mücadele eden politikacıları finanse ettiler. Araştırmanın büyük bir kısmını yöneten ExxonMobil CEO’su, 1997’de Çin liderlerine dünyanın soğumakta olduğunu ve “tam gaz” fosil yakıtlara yönelmeleri gerektiğini söyledi.

‣ ExxonMobil biliyordu
‣ Exxon yetkilileri neden en büyük cezayı hak ediyor?
ExxonMobil’in Bush döneminde iklimbilimcilere sansürü

Şirketin yöneticileri düzenli olarak, sahip olduğu lobi gücüyle iklim politikalarını engellemeye çalıştı. Emisyon azaltım planlarında aldatmacalar yaparak, aksine  halihazırdaki emisyonlarını artırma yönünde tavır aldı.

Exxon Mobile, enerji şirketlerine “aşırı kazanç vergisi” getiren Avrupa Birliği‘ne (AB) karşı da dava açtı.

‣ Exxon’un ‘emisyon azaltma’ planı, şirketin toplamdaki emisyonlarını azaltmasını gerektirmiyor
‣ ExxonMobil lobicisi tezgaha geldi: Şirketin iklim politikalarını engelleme çabalarını anlattı
‣ Exxon’un iklim kriziyle ilgili tahminleri, mahkemede başına dert oluyor
ExxonMobil’den enerji şirketlerine ‘aşırı kazanç vergisi’ getiren AB’ye dava
‣ ExxonMobil lobicisi tezgaha geldi: Şirketin iklim politikalarını engelleme çabalarını anlattı

Şirketin CEO’su Darren Woods, geçen mart ayında dünyanın iklim hedeflerine ulaşma yolundan saptığını ve bunun sorumlusunun da büyük petrol şirketleri değil, temiz enerjiye geçişi “çok pahalı” bulan halk olduğunu iddia etmişti.

Exxon CEO’su: İklim başarısızlıklarının sorumlusu halk!

Fosil yakıt devinin “geri dönüşüm” tesisleri bile yeni kirleticiler üreterek çevresel zararı artırıyor.

Exxon’un yeni ‘gelişmiş geri dönüşüm’ tesisi çevresel endişeleri artırıyor

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi