EnerjiManşet

ExxonMobil’den enerji şirketlerine ‘aşırı kazanç vergisi’ getiren AB’ye dava

0
ABD merkezli petrol şirketi ExxonMobil, enerji şirketlerine “aşırı kazanç vergisi” getiren Avrupa Birliği‘ne (AB) karşı dava açtı.

Şirket, Lüksemburg‘daki Avrupa Adalet Divanı’na bağlı AB Genel Mahkemesi‘ne ilettiği dava dilekçesinde, verginin enerji yatırımlarının azalmasına neden olacağını ve yatırımcılarda güven kaybına yol açacağını savundu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen eylül ayında, enerji şirketlerinin artan 2022 kârlarından “aşırı kazanç vergisi” ödemelerine yönelik planı açıklamıştı. Plan, enerji şirketlerinin ek kârından yüzde 33 vergi alınmasını öngörüyordu.

Reuters‘e konuşan ExxonMobil Sözcüsü Casey Norton, ise “aşırı kazanç vergisinin” Avrupa ülkelerinin kıta dışı kaynaklı enerjiye bağımlılığı artıracağını söyledi.

BP 2023 bütçesini açıkladı: Fosil yakıta milyarlarca dolar yatırım daha

‘Avrupa’ya yatırım, ne kadar cazip olacağına bağlı’

Son 10 yılda Avrupa’daki rafineri projelerine 3 milyar dolar harcadıklarını ve üretimi artırdıklarını belirten Norton, “Artık Avrupa’ya yatırım yapmamız, kıtanın ne kadar cazip ve küresel olarak ne kadar rekabetçi olacağına bağlı” dedi.

Çok uluslu ABD enerji şirketi Chevron da AB’yi, “aşırı kazanç vergisinin”, yatırımları azaltacağı uyarısında bulunmuştu. Firmanın finans müdürü Pierre Breber, ek verginin, AB’nin, enerjiyi tüketecilere uygun fiyata sunma politikasıyla çeliştiğini söylemişti.

Rusya‘nın 24 Şubat’ta Ukrayna‘yı işgale başlaması sonrası, enerji şirketlerinin  kârları olağanüstü oranlarda arttı. ExxonMobil, ekim ayında yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık 20 milyar dolar kâr ettiğini açıkladı.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.