Erzincan Ergan’da taş ocağı için keşif: Üç köy, sayısız hayvan ve bitki etkilenecek

Haber: Duygu KIT

*

Erzincan Ergan’da, 16. Karayolları Genel Müdürlüğü‘nün köylere 500 metre mesafede yapılmak istenen taş ocağına karşı açılan davada, mahkeme keşif gerçekleştirdi.

Erzincan İdare Mahkemesi, heyeti aralarında jeoloji mühendisi, ziraat mühendisi, çevre mühendisi , maden mühendisi ve orman mühendisinin de bulunduğu uzman bilirkişi heyeti ile birlikte proje sahasında keşif yaptı. Saat 12:00 sularında başlayan keşif sırasında köylüler ve dosya avukatı Ümit Altaş hazır bulundu.

‘Projeden üç köy, sayısız hayvan ve bitki etkilenecek’

Keşif sırasında hazır bulunan Ergan köylülerinden Ceyhan Kartal köylüler olarak mahkeme heyetine ayrıntılı sunum yaptıklarını, projenin yol açacağı tehditleri dile getirdiklerini anlattı:

“Biz taş ocağı projesi için Valiliğe gittiğimizde de muhatap yoktu. Bugün de keşif için şirket avukatı ya da avukatları katılım sağlamadı. Sadece Çevre Şehircilik’ten bir avukat gelmişti. Keşif heyetine buradaki endemik bitkilerden, bitki çeşitliliğinden, koruma altındaki hayvanlardan, oluşabilecek risklerden bahsettik, her şeyi anlattık. Burada su yataklarımız var. Proje alanının köyümüze yakınlığı 500 metre. Civarda Yuva köyü var, orada iki bin hane bulunmakta. Yaylabaşı köyü var yaklaşık altı bin kişi yaşıyor. Proje yapılırsa burada yaşayan tüm canlılar, insanlar, bitkiler etkilenecek. Tekrar söylüyoruz projenin yapılmasını istemiyoruz.”

‘Projenin iptal edilmesi gerekir’

Keşifte hazır bulunan köylülerin avukatı Altaş projenin yapılmak istendiğini ama gelinen süreçte projeyi sahiplenecek yetkili kimse bulunmadığını belirterek şunları ifade etti:

“Bugün yapılan keşfe Karayolları Genel Müdürlüğü adına gelen kimse yoktu. Erzincan Valiliği adına hazine avukatı gelmişti. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü adına da yetkili iki kişi gelmişti. Erzincan Valiliği davalı zaten bu işin hukuka aykırı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini söyledik. Onun için bilirkişi heyeti yapılmadan da hemen bu projenin iptal olması gerekir. Biz de tekrardan vurguladık. Valilik köylümüz hakkında şikayette bulunuyor, yani şikayetçi oymuş gibi görünüyor. Keşfe gelen yetkili ‘Erzincan Valiliği, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü adına buradayım’ dedi. Biz de ‘Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü diye bir davalı yok, Erzincan Valiliği adına buradasınız’ dedik. Bunun dışında keşif heyetine alanlar gösterildi, keşif sırasında da bölgede hayvanlar otluyordu. Süreci takip edeceğiz.”

Valilikten köylüye ve gazeteciye soruşturma

Gazeteci Duygu Kıt’ın “Ergan’daki taş ocağına tepki: Köyler alana 500 metre uzaklıkta” haberi üzerine Erzincan Valiliği’nin şikayeti üzerine hem Kıt’a hem de Ergan köylüsü Öskan Aktaş’a soruşturma açılmıştı.

Erzincan Valiliği, Kıt’ın haberi için ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, iftira’ olduğunu iddia etmişti.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete