İklim KriziManşet

ExxonMobil lobicisi tezgaha geldi: Şirketin iklim politikalarını engelleme çabalarını anlattı

0

Greenpeace Birleşik Krallık ofisi petrol şirketlerinin lobi faaliyetleriyle iklim eylemlerinin nasıl tıkandığını göstermek için çarpıcı bir yöntem izledi.

Daha önce petrol devi Exxon için Washington’da lobi faaliyetleri yürütmüş bir isim olan Kaith McCoy ile işe alım görüşmesi olduğu belirtilerek sahte bir video görüşmesi düzenlendi.

Gizlice videoya çekildi

Bu görüşmenin bir tezgah olduğunu fark etmeyen McCoy ise görüşme boyunca ne tür lobiler yürüttüklerini ve ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ın iklim gündemini köreltmek için neler yaptıklarını açıkça anlattı.

Gizlice kaydedilen videonun yayınlanmasıyla fosil yakıt lobisinin kirli ilişkileri ve iklim eylemlerinin engellenmesindeki rolü de açığa çıkmış oldu.

‘Kongre’den geçme şansı düşük’

Şirketin federal ilişkilerden sorumlu kıdemli direktörü McCoy, ExxonMobil’in baskı uygulayacağı senatörleri nasıl seçtiğini anlattı.

Petrol firmasının karbon emisyonları vergisine verdiği kamu desteğinin Kongre’den geçme şansı çok az olan “kolay bir konuşma noktası” olduğunu söyledi.

‘Engellemek için dış kuruluşlara fon verdik’

Videoda McCoy, Biden’ın sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerinin “çılgın” olduğunu savunarak “Savunma oynuyoruz çünkü Başkan Biden bu büyük altyapı paketinden bahsediyor ve bunun bedelini kurumlar vergisini artırarak ödeyecek” ifadelerini kullandı.

McCoy ayrıca Exxon’un, hükümetin artan sıcaklıkları durdurma çabalarını engellemeye çalışan dış kuruluşlara fon sağladığını da itiraf etti ve “İlk çabalardan bazılarına karşı çalışmak için bu ‘gölge gruplardan’ bazılarına katıldık mı? Evet, bu doğru. Ama bunda yasa dışı bir şey yok. Yatırımlarımıza sahip çıktık” dedi.

Cepteki senatörler

Exxon’un lobicisi görüşme sırasında ‘cepte gördükleri’ senatörleri de listeledi. Demokrat senatör Joe Manchin’in ofisi ile iklim planının kapsamını azaltmak ve sera gazı emisyonlarını sınırlayan kurallar ve petrol vergileri gibi “olumsuz” şeyler için her hafta konuştuğunu belirtti.

Manchin’in en iyisi olduğunu belirten McCoy, “Bu konuda en önemli kişi o çünkü Batı Virginia’dan bir Demokrat ve çok muhafazakâr bir eyalet. İddiasını erkenden ortaya koymaktan çekinmiyor ve tartışmayı tamamen değiştiriyor” ifadelerini kullandı. McCoy, Batı Virginia’dan senatör Shelley Moore Capito ile de iletişimde olduğunu söyledi.

Joe Manchin

‘Coons’un Biden ile çok yakın ilişkisi var’

Demokratlar arasında da ılımlı olan senatörleri tercih ettiklerini belirten McCoy, Arizona Senatörü Kyrsten Sinema, Montana Senatörü John Tester ve Delaware Sanatörü Chris Coons’un isimlerini saydı.

Sanatör Coons’un Biden ile çok yakın bir ilişkisi olduğunu söyleyen McCoy, “Bu yüzden onun ofisi ile çalışıyoruz. Aslına bakarsanız CEO’muz gelecek salı onunla konuşacak” ifadelerini kullandı.

Arizona’dan Demokrat senatör Mark Kelly, New Hampshire Demokrat senatör Maggie Hassan ve 2022’de yeniden seçilmek üzere olan Florida Cumhuriyetçi senatörü Marco Rubio gibi kişileri de hedeflediğini söyleyen McCoy, “Onlarla bu sohbetleri yapabilirsiniz çünkü onların sağlam bir izleyici kitlesi var. Onların bana, benim de onlara ihtiyacım olduğunu biliyorlar” dedi.

Video görüşmesinde isimleri çıkan senatörlerin birçoğu ise iddiaları yanıtlamayı ve gözden kaybolmayı tercih etti. Exxon lobicileriyle yakın ilişkileri olduğu ortaya çıkan birçok ofis, videonun bir iş görüşmesi sırasında çekildiğini bu yüzden McCoy’un abartılı beyanlarda bulunmuş olabileceğini söyledi.

Exxon: Yaptıklarımızla tutarsız

Videonun yayınlanmasının ardından ExxonMobil CEO’su Darren Woods bir yazı yayınlayarak videodaki yorumların “Şirketin çevreye, şeffaflığa ve kendisi CEO olduğu dört yıldan bu yana yöneticilerin ve ekibin yaptığı çalışmalar ile tutarsız” olduğunu söyledi.

Şirketin Paris İklim Anlaşması’nı ve karbon fiyatlandırmasını kamuoyunda da açık bir şekilde desteklediklerini yineleyen Woods, başka bir bilgi paylaşmadı.

‘İlişkilerini açıklamalı’

Demokrat Milletvekili Ro Khanna, şirketin CEO’sundan ExxonMobil’in Kongre’deki iklim değişikliği konusundaki iletişimi hakkında geniş bir ifade vermesini talep ederek “Bu video, ülke çapında birçok kişinin şüphelendiği şeyin bir teyidi” dedi.

Khanna, “Bu, fosil yakıt endüstrisinin ve özellikle Exxon’un iklim değişikliğinin etkisini inkar etmek için kamuoyunu manipüle eden yanlış bilgilendirme kampanyasına giriştiğini gösteriyor” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.