[Özel Haber] Bir dizide neden ölü bir köpek gösterilir?

5 hayvan haklarıKanal D’de yayınlanmaya başlanan “Cinayet” dizisinin bir sahnesinde görülen köpek cesedine hayvan hakkı savunucularının tepkisi büyüyor. “Vegan Özgürlük Hareketi’nden” Metin Kılıç’a göre dizi, sinema ve reklam sektöründe kullanılan hayvanların suistimal edilen haklarına karşı yapılması gerekenlerden birisi de hayvan hakları yasasını ceza kanunu içine almak.

Reklamlarda patisiyle selam veren köpekler, koşuşturan kediler, filmlerde, dizilerde düşen, yuvarlanan, “ölü” görülen atlar, kuşlar… Bu gördüğümüz hayvanların ortak noktası çoğu zaman ticari çıkar amaçlı, bazen kıymeti kendinden menkul estetik kaygılarla bu prodüksiyonlarda yaşam hakları umursanmadan kullanılmaları. Sadece birkaç örnek:  Lars Von Trier’in “Manderlay” filminde öldürdüğü eşek, Reha Erdem’in “Kosmos” filminde bolca gösterdiği mezbaha sahneleri, “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde kullanılan atların aç ve susuz bırakıldığı iddiaları ve son olarak yeni başlayan bir dizide gösterilen köpek cesedi.

“Cinayet” dizisinde köpek cinayeti?

7 Ocak tarihinde yayınlanan “Cinayet” dizisinde görülen ölü köpeğin hali pek çok protestoyu beraberinde getirdi. Köpeğe narkoz verilip uyutulduğu ve üzerine toprak atıldığı iddiaları üzerine izleyiciler sosyal medyadan RTÜK’e pek çok şikayette bulundu.

7 kanal d cinayetHayvan Hakları savunucusu ve oyuncu Özge Özder, Twiter’dan yaptığı açıklamada, köpeğe herhangi bir kötü muamelenin söz konusu olmadığını, anestezi değil veteriner tarafından sakinleştirici iğne yapıldığını ve birtakım efektler kullanıldığını iddia ederek kamera arkası görüntülerinin mevcut olduğunu söyledi. İnternet üzerinde de aynı köpek olduğu iddia edilen bir köpeğin fotoğrafı dolaşıyor. Gerçeğin ne olduğu, bununla ilgili RTÜK’ün nasıl bir araştırma yapacağını bekleyeduralım, bu haber hayvan hakları ihlalinin ne kadar gündelik ve pamuk ipliğine bağlı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

“Hayvanlar meta değil, candır”

Konuyla ilgili konuştuğumuz “Vegan Özgürlük Hareketi”nden Metin Kılıç, hayvan hakları ihlallerinin hem bir hukuk sorunu hem de daha önemlisi bir algı sorunu olduğunu söyledi.

“Vegan Özgürlük Hareketi”nden Metin Kılıç
“Vegan Özgürlük Hareketi”nden Metin Kılıç

 

2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu”nuyla ilgili değişiklik yapılması ve daha kapsayıcı bir yasa taslağı hazırlanması gerektiğini belirten Kılıç, yasanın mevcut halinin dekabahatler kanunundan çıkartılıp ceza kanununa eklenmesi gerektiğini vurguladı.

“2 yıl önce 250 bin ıslak imzayı bu amaçla başbakanlığa götürdük

. Sonra gündem karıştı herhangi bir değişiklik yapılmadı” diyen Kılıç hayvanlara kötü muamelenin çok genel ve yanlış bir algının bir parçası olduğunu belirtti.

Haber: Gözde Kazaz

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR