Hayvan HaklarıManşet

Hayvan hakları savunucuları Ankara’da buluştu: Ormanda barınak olmaz

0
Fotoğraf: Necati Savaş

81 ilden gelen hayvan hakları savunucuları, Ankara’daki Anıt Park’ta düzenlenen “Büyük Ankara Buluşması”nda bir araya geldi. 

Birçok sivil toplum örgütünün de desteklediği buluşmaya katılan göstericiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde oylanarak kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasına sunulan yeni Hayvanları Koruma Kanunu‘nu protesto etti.

Gösteride, Konya’da belediye çalışanı tarafından kürekle dövülerek öldürülen köpeğe atfen “Kürekle değil yürekle geliyoruz” yazılı döviz dikkat çekti. Bir hayvansever, farkındalık yaratmak amacıyla köpek maskesi giyerek kafese girdi.

Fotoğraf: Necati Savaş

‣ Hayvan hakları için tek yürek oldular: Sahipsiz değiller!
‣ Hayvanlar dört ay önce sokaklardan toplatıldı: Şimdi ne yapıyorlar?

Kötü barınak koşulları 4 Şubat’ta protesto edilecek

Mitinge katılan kurumlar adına ortak açıklama yapan Haydar Özkan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yerel yönetimlere hayvan barınağı için ormanlık alanlarda yer tahsis edileceği yönündeki açıklamasına karşı çıktı.

Özkan, bu alanların hayvan sayısında patlamaya ve yeni hayvan katliamlarına neden olacağını ifade etti. Bin 389 belediyenin bin 200’ünde bakımevinin olmadığını ve kısırlaştırma yapılmadığını belirten Özkan, tek çözümün sürdürülebilir kısırlaştırma olduğunu vurguladı.

“Kürekli eller kırılsın” sloganı atılan mitinge CHP Milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi. Müzisyen Cüneyt Özgür de “Kürekle değil yürekle” ve “Bize emanet onlar” adlı şarkıları seslendirirken, 4 Şubat’ta hayvan barınaklarının önünde sembolik olarak ateş yakacaklarını ve kötü koşulları protesto edeceklerini açıkladı.

Fotoğraf: Necati Savaş

‣ Yenikapı’da büyük hayvan hakları mitingi: Toplayamazsınız, katledemezsiniz!
‣ İstanbul ve Ankara’da hayvanların yaşam hakkı için eylem: Soykırım girişimiyle karşı karşıyayız

Neler yaşandı?

Konya’nın Meram ilçesi Sefaköy Mahallesi’nde bulunan AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bir görevli, bir köpeği kürekle katletmişti.

Görüntüler sosyal medyada büyük tepkiye neden olurken, görüntülerin yayınlanmasından sonra gözaltına alınan Murat Bacak ve Sefa Çakmak, ‘bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme’ suçundan tutuklanmıştı. 2 Ocak’ta görülen davada köpeği öldüren ve haklarında altışar yıla kadar hapis cezası istenen sağlık teknisyeni Murat Bacak ile hayvanı sürükleyerek götüren Sefa Çakmak’ın tahliyesine karar verilmişti.

Fotoğraf: Necati Savaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, “Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır” diyerek Konya Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını, ‘örnek’ olarak göstermişti.

Yaşanan gelişmelerin ardından Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü, Barınak çalışanları; Murat Bacak ve Sefa Çakmak ile Sorumlu Veteriner Hekimler hakkında “Görevi kötüye kullanma” ve “5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlarından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bu dönem hayata geçirilecek olan yeni Hayvan Hakları Yasası’nın hayvanları “mal” değil “can” olarak değerlendireceğini belirtmişti. Çelik, yasada hayvanların maruz kaldığı zulüm ve işkencenin de sona erdirilmesinin hedeflendiğini açıklamıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.