Nükleer enerji Japonya’da protesto edildi

‘‘Fukişhima, bizim ülkemiz gibi oldukça sanayileşmiş bir ülkede meydana gelmesi açısından Fransız halkı için adeta şok etkisi yarattı. Belki de bu yüzden Çernobil’den kazasından daha fazla endişe kaynağı oldu"

Japonya’nın başkenti Tokyo’da toplanan binlerce kişi, nükleer enerji kullanımını protesto etti. Protestocular, Fukuşima’da yaşananların ardından 2 yıl geçmesine rağmen ülkede nükleer enerjinin kullanımında pek bir değişim yaşanmadığını belirterek, bu durumun sonlanmasını talep etti. Eylemciler, nükleer enerji kullanımı bitene kadar mücadelelerinin sürdürecekleri uyarısında bulundu.

Japon bir protestocu görüşlerini şu şekilde dile getirdi:  ‘‘Yaşadığımız facianın ardından iki yıl geçmesine rağmen, nükleere enerji santrallerinin hala kullanımda olmasını protesto etmek için bu gösteriye katıldım.’”

Paris’te nükleer enerji karşıtı çevreci örgütler, başkentin belirli yerlerinde ‘‘insan zincirleri” oluşturarak protesto eylemleri düzenledi.

 

 

Protestocular, aralarında Meclis, Senato, Maliye Bakanlığı, nükleer enerji santrali üreten şirketlerin merkez binaları da olmak üzere toplam 18 bölgede el ele tutuşarak, ‘‘nükleer enerjiye hayır’‘”dedi.

Fransız çevreciler ise gelecek için Japonya’daki kazadan ders alınması gerektiğini düşünüyor: ‘‘Fukişhima, bizim ülkemiz gibi oldukça sanayileşmiş bir ülkede meydana gelmesi açısından Fransız halkı için adeta şok etkisi yarattı. Belki de bu yüzden Çernobil’den kazasından daha fazla endişe kaynağı oldu”

Avrupa Birliği’nin önemli ülkesi Almanya’da da nükleer enerji kullanımını protesto edildi. Göstericiler, Çernobil’den sonra dünyadaki en kötü ikinci felaket olan Fukuşima’yı unutturmayacaklarını belirterek, hükumetin nükleer enerji politikasını gözden geçirmesi talebinde bulundu.

 

(Nükleersiz.org, Euronews)


İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

Aktivistler ‘nükleer genişlemeye’ karşı uluslararası ortak yanıt için buluşuyor

Nükleersiz Asya Platformu bileşenleri, iklim değişikliğine bir yanıt olarak nükleer enerjinin öne çıkarılmasına karşı uluslararası bir webinarda buluşacak.

Karaburun Koruma Alanı’nda tarım alanları üzerine bir GES girişimi daha

İzmir Karaburun'da tarım alanları ve meraların, kentsel ve doğal sit alanlarının üzerine yapılmak istenen GES için yeni bir süreç başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütleri tepkili.

Almanya’da rekor rüzgar ve güneş enerjisi, fosil yakıtları geride bıraktı

Almanya, 2023'ün aynı döneminde yüzde 40 olan elektriğinin yüzde 45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR