Noam Chomsky, Boğaziçi’nde “Türkiye ve Oluşan Dünya Düzeni”ni anlatacak

Hrant Dink Vakfı tarafından organize edilen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı‘nda bu sene Noam Chomsky konuşmacı olarak yer alacak. 18 Ocak Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü Albert Long Hall Konferans Salonunda gerçekleşecek konfernasın konusu, “Türkiye ve Oluşan Dünya Düzeni” olarak belirlendi.

Hrant Dink Vakfı tarafından yapılan açıklamada konferansın internetten canlı yayınlanacağı, konferans sırasında yapılacak video kaydın ise çift dilli versiyonuyla daha sonra internetten paylaşılacağı açıklandı.

Noam Chomsky

Massachusetts Institute of Technology’de dilbilim profesörü olan Noam Chomsky aynı zamanda eleştirel bir fikir adamıdır. 1955’de Pennsylvania Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Chomsky, doktora tezinin önemli kuramsal bulgularını 1957’de çıkan Sözdizimsel Yapılar kitabında yayınlamıştır. Chomsky kitle iletişim araçlarının toplumsal rızayı imal edişine, ABD dış politikasının hegemonik emellerine ve neoliberal kapitalizme karşı eleştirel tavrıyla da tanınmaktadır. Dilbilim, felsefe, güncel meseleler, uluslararası ilişkiler ve ABD dış politikası ile ilgili çok sayıda makale ve kitap yazmış ve çeşitli yerlerde konuşmalar yapmıştır.

Dilbilim alanındaki eserlerinden bazıları Dil ve Zihin (1968), Bilgi Sorunları ve Dil (1988) ve Dil ve Zihin Çalışmalarında Yeni Ufuklar (2000) kitaplarıdır. Siyaset alanıdaki eserlerinden bazıları ise Amerikan Gücü ve Yeni Mandarinler (1969), Ortadoğu’da Barış? (1974), Rızanın İmalatı (E. S. Herman ile birlikte, 1988), Neoliberal Düzende Demokrasi (1997), Haydut Devletler (2000), İktidarı Anlamak (2002 derleyenler P. R. Mitchell ve J. Schoeffel) ve Yaşamla Ölüm Arasında Gazze (I. Pappè ile, 2010 derleyen F. Barat) kitaplarıdır.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR