Akkuyu’da yeni menenjit vakaları: Kötü çalışma, barınma ve beslenmeyle ilgili bir sınıf hastalığı

Akkuyu işçileri arasında kesinleşmiş ikinci menenjit vakası tespit edildi. Tabip Odası santral sahasının denetime açılmasını istedi.

Mersin Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Nasır Nesanır, Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nde menenjit vakalarının görülmeye devam ettiğini söyledi. Nesanır, hastalığın “kötü barınma, ağır çalışma koşulları ve yeterli-dengeli beslenmeme ile ilgili bir sınıf hastalığı” olduğunu belirtti ve santral sahasının sağlık örgütlerinin denetimine açılması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Mersin Gülnar Akkuyu Nükleer Santrali’nde geçtiğimiz ay iki işçinin ölümüne neden olan menenjit vakaları yeniden gündemde.
Santralde çalışan üç işçi menenjit teşhisiyle hastaneye kaldırılmış, bu işçilerden biri iyileşirken ikisi vefat etmişti. Kayıtlara işçilerden birinin kesin ölüm nedeni menenjit olarak geçti, vefat eden diğer işçinin test sonucu negatif çıktığı için o vaka kayıtlara “şüpheli” olarak geçti.

‣  ‘Akkuyu’yu neresinden tutsak elimizde kalıyor: Koşar adım felakete gidiyoruz’
‣ ‘Rusya’ya ait Akkuyu nükleer santrali geleceğimizi tehdit ediyor’
‣ Akkuyu nükleer santrali Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşındı: İnsanlığa karşı suç işleniyor
‣ Dışarıda protesto, içeride ‘yakıt töreni’: Akkuyu’da ‘Barış için atom enerjisi’ bayrağı çekildi

Kötü çalışma koşulları ve kötü beslenme tetikliyor

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, santral vakasında yeni menenjit vakalarının görülmeye başlandığını duyurdu.

Nesanır, “Üç vakadan 20 gün sonra pozitif bir vaka daha tespit edildi. Şu an Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde yatmakta ve genel durumu iyi. İkisi kesin dört vakanın birbiriyle temas ya da yoğun temas öykünün olmaması şu iki hususa dikkat çekiyor” dedi ve hususları sıraladı:

  • “Birincisi insanlar meningokokların tek doğal rezervuarıdır. Herhangi bir zamanda ergenlerin ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 10’u hastalık olmadan taşıyıcıdır. Bu durumda ağır çalışma koşulları, kötü beslenme ve kötü barınma koşulları taşıyıcı kişilerde hastalık tablosuna dönüşebilir.
  • İkinci husus santralde çok farklı ülkelerden işçiler çalışıyor, bundan kaynaklanan bir durum da olabilir. Mutlaka örneklem üzerinden bir sağlık taraması yapılması, eğer tespit edilirse hac ve umreye gidenlerden olduğu gibi işçilere de aşı yapılması gerekiyor.”

Bir sınıf hastalığı

Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki menenjit vakalarıyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın ve Sağlık Bakanlığı’nın açıklama yapması gerektiğin değinen Nesanır, “Basın kuruluşlarının ve ilgili meslek örgütlerinin Akkuyu’ya girmelerine izin verilmeli. Santralde geriye dönük sağlık taraması yapılması sağlanmalıdır. Meningokok Menenjiti immün sistemi zayıflatan ya da baskılayan belli hastalıklar dışında kötü barınma, ağır çalışma koşulları ve yeterli-dengeli beslenmeme ile ilgili bir sınıf hastalığıdır” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR