Hayvan HaklarıManşet

Mersin’de liman derinleştirme çalışmalarında onlarca deniz kaplumbağası parçalanarak öldü

0

Haber: Abidin YAĞMUR

*

Mersin Limanı ile Çamlıbel Balıkçı Barınağı arasındaki bölgede son 15 günde çok sayıda deniz kaplumbağasının boğulmuş ya da parçalanmış olarak bulunması yetkilileri harekete geçirdi. Ölümlerin Mersin Limanı’ndaki derinleştirme çalışmasının ardından arttığı belirtildi. Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Deniz Ayas, aslında açık deniz canlısı olan kaplumbağaların, burada beslenme olanağı buldukları için davranış değiştirdiklerine ve liman ile Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda kalıcı olduklarına dikkat çekti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı’na bağlı deniz denetim ekipleri, son bir ay içinde Atatürk Parkı ile Çamlıbel Balıkçı Barınağı arasındaki bölgede 20 deniz kaplumbağası cesedi buldu. Ekipler ayrıca bazı yerlerde toplu balık ölümleri de gözlemledi.

Sahadaki bu gelişmeleri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’yle paylaşan Büyükşehir Belediyesi, kaplumbağalarının parçalanarak ölmesinin limandaki derinleştirme çalışmalarının başlamasının ardından görüldüğüne dikkat çekerek Uluslararası Mersin Limanı İşletmecisinden (MİP) konuyla ilgili bilgi talep etti.

Ölümlerin sürmesi üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ve Mersin Limanı İşletmecesi yetkilileri bir araya gelerek konuyu değerlendirdi. Kurumların çağrısı üzerine Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr. Deniz Ayas liman sahası ve Çamlıbel Balıkçı Barınağı sahasında incelemelere başladı.

‘Derinleşme çalışmalarıyla ölümler arttı’

Bu bölgede geçmişte de kaplumbağa ölümleri görüldüğüne değinen Prof. Ayas, liman işletmecinin derinleştirme çalışmalarına başlamasının ardından kaplumbağa ölümlerinde artış olduğuna dikkat çekti.

“Geçmişten bugüne Çamlıbel Balıkçı Barınağında ve liman sahasında ağda boğulma, pervane kesiği gibi nedenler kaplumbağa ölümleri görülüyor. Liman derinleştirme faaliyetlerinin ardından bunda artış meydana geldi. Son üç gündür ölüme rastlanmadı. Bundan sonra alınacak tedbirlerle ölüm olacağını sanmıyorum.”

“Kaplumbağalar göç etmiyor, barınakta kalıyor’

Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda balıkçıların ve restoran teknelerinin olduğunu belirten Ayas, balıkçıların ve restoranların balık artıklarıyla ya da ıskarta balıklarla Caretta caretta kaplumbağalarını beslediğini, beslenme kolaylığı nedeniyle kaplumbağaların bir kısmının davranış değişikliği göstererek açık denizlere göç etmek yerine barınak içerisinde kaldığını vurguladı.

Barınaktaki  kaplumbağa sayısının arttığının gözlendiğine dikkat çeken Ayas şu bilgileri verdi:

“Burada aynı zamanda endüstriyel bir faaliyet de var. Caretta bireylerin bu alanda artması endüstriyel faaliyetlerinden etkilenmeleri sonucunu da doğuruyor. Carettalar nisan ayınca yumurta bırakmak için açık denizden sahillerimize gelirler. Daha sonra burada yuva çıkışları olur. Ağustosun sonuna doğru kaplumbağalar açık denize tekrar çekilirler. Davranış değişikliği gösteren carettalar nedeniyle Çamlıbel Balıkçı Barınağı kaplumbağa havuzuna dönüşmüş. Buradaki bireyler ana popülasyon dışında burada kalıyorlar. Herhangi bir göç davranışı göstermiyorlar. Bu da bu tür için ciddi riskler oluşturuyor. Burada kaplumbağa besleme faaliyetinin engellenmesi gerekiyor. Eğer bu engellenirse burada kalıcı olan bireylerin sayısının artması engellenir. Burada var olan popülasyonun da ana popülasyona katılması için buradaki bireylerin açık denize ya da başka alanlara taşınması gerekiyor”

Prof. Dr. Deniz Ayas.

“Besleme faaliyetine son verilmeli’

Mersin Karaduvar’dan Antalya Kemer’e kadar birçok balıkçı barınağı ve yat limanlarını gezdiklerini belirten Ayas, “Hiçbir yerde bu kadar çok sayıda kaplumbağa bireyi görmedik. O limanlarda bir iki tane karşınıza çıkar ama burada yüzlercesi Mersin Limanı ve Çamlıbel Balıkçı Barınağı içinde duruyor. Çamlıbel Balıkçı Barınağı ile Mersin Marina’yı karşılaştıralım. Marina’da ne balıkçılar var ne de restoran tekneler var. Dolayısıyla kaplumbağa da yok. Buradaki temel espri bu kaplumbağaların bu göçlerini yapabilmeleri için, doğal davranışlarını sürdürebilmeleri için buradaki besleme faaliyetinin bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

Belediye Meclis üyesinden liman işletmesine: Onlarca hayvanın ölümüne neden oldunuz

Uluslararası Mersin Limanı işletmecisinin derinleştirme çalışmalarının ardından çok sayıda kaplumbağanın ölmesi,  limanla ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurrahman Yıldız, liman işletmecisinin Atatürk Parkına doğru genişlemek istediğine dikkat çekti:

“Ne kadar gizlemeye çalışsanız da temizlik işlerini gece vardiyasına bıraksanız da, bu kent küçük, duyuluyor. Onlarca carettanın ölümüne sebep oldunuz, oluyorsunuz. Bunun da vebali, suçu büyük. Çünkü carettalar yasal koruma altındalar. Kılına zarar gelmesin diye gönüllüler yıllardır saçlarını süpürge ediyor. Solungaçlarına balçık dolduğu için ölen binlerce balığı söylemiyorum bile. Hâsılı yeni bir konteyner limanı yapmak ve sorunları daha köklü ve kalıcı bir biçimde çözmek varken, palyatif çözüm arayışlarıyla hem denizin, hem de karanın dengesini bozup viran ediyorsunuz. Ne için? Singapur‘lu şirket daha az bedelle maksimum kar elde etsin ve kazandığı her kuruşu yurt dışına götürsün diye.”

You may also like

Comments

Comments are closed.