Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Şubat’ta yaptığı açıklamada üniversitelerin yaz dönemine kadar tatil edildiğini belirterek, eğitimin uzaktan olacağını duyurdu.
Diyarbakır’da Kayapınar Selahahattin Eyyübi Kent Meydanı Çadır Kenti ziyaretinde açıklamalarda bulunan Erdoğan, üniversitelerde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlarını depremzedeler için misafirhane haline getirileceğini söyledi ve “Yaz mevsimine kadar üniversitelerimizi tatil ediyoruz, tamamen uzaktan eğitimle yolunu devam edecekler” dedi.
Karara uzmanlardan itiraz yağıyor
Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda on binlerce insan evinden barkından oldu. İktidar da çareyi depremzedeleri öğrenci yurtlarına yerleştirmekte buldu. Bu nedenle tüm Türkiye’de üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesine karar verildi.
Öte yandan öğrenci yurtlarının depremzedelere açılması ve uzaktan eğitim kararına sosyal medyadan tepki yağdı. Farklı alanlardaki uzmanlar, bu kararın üniversite öğrencileri üzerinde oluşturacağı olumsuz etkilere dikkati çekti.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 9 Şubat’ta depremlerden dolayı üniversitelerin bahar döneminin ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini duyurmuştu. Deprem bölgesi dışında okuyanlar okullarla birlikte üniversitelerin de 20 Şubat’ta açılmasını bekliyordu.
Karar, başta yurtlarda kalanlar olmak üzere üniversitelilerde şok etkisine yol açtı. Sosyal medyada sayısız protesto ve itiraz paylaşıldı.
Birçok eğitimci, siyasetçi ve hukukçu da eleştirisini dile getirip kararın geri alınmasını istedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, COVID-19 salgını döneminde uygulanan uzaktan eğitim sürecinin olumsuz etkilerini hatırlatarak, uzaktan eğitim kararının gençlere daha fazla zarar vereceğini aktardı.
Sakın okulları kapatmayın, sakın. Covid sırasında gençlerimizin ruh sağlığı zarar gördü. Gençlerimize daha çok zarar vermeyelim. Sakın. Elimizde bir tek gençlerimiz kaldı.
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) February 11, 2023
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kararın yeni mağdurlar yaratacağının altını çizdi. Demirtaş, yaklaşık bin 150 odaya sahip Cumhurbaşkanlığı Sarayı‘nın da depremzedelere açılması çağrısında bulunarak “Yurtları boşaltacağına Saray’ı boşalt!” dedi.
Üniversiteleri kapatarak sadece yeni mağdurlar yaratmış olacaksın!
Yurtları boşaltacağına Saray'ı boşalt! pic.twitter.com/b6oCnLuPT7
— Selahattin Demirtaş (@hdpdemirtas) February 11, 2023
Türkiye İşçi Partisi de uzaktan eğitime geçiş yapılmasından önce söz konusu sarayın imkanlarından depremzedelerin yararlanabilmesi gerektiğine işaret ederek sarayın depremzedelere açılması çağrısı yaptı.
Sarayını aç! pic.twitter.com/tlAJV1Hd4S
— Türkiye İşçi Partisi (@tipgenelmerkez) February 11, 2023
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, uzaktan eğitime geçilmeden önce atılabilecek diğer adımları hatırlatarak, kararın yanlış olduğunu aktardı.
Boş evleri, otelleri, kamu kamp ve misafirhanelerini doldurmadan yurtları kullanmak için üniversiteleri uzaktan eğitime geçirmek yanlış bir işlem sırasıdır.
— Muharrem İNCE (@vekilince) February 11, 2023
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa öğretim üyelerinden Prof. Dr. Doğanay Tolunay yakın zamanda pandemi döneminde izlenen uzaktan eğitim sisteminin afet sürecinde de devam etmesi durumunda ülkenin geleceğinin uzun vadede olumsuz etkiler yaratacağını ifade etti.
Üniversiteye 2019-2020 öğretim yılında başlayan öğrenciler 4 yıllık öğrenimlerini 2 yılı uzaktan olmak üzere 2023 haziranında tamamlayarak mezun olacaklar. Bu öğrencilerin 40 yıl çalışacakları düşünüldüğünde, uzaktan eğitim kararının ülke geleceğine etkisi daha iyi yorumlanabilir
— Doganay Tolunay (@DoganayTolunay) February 11, 2023
Çukurova Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu kararın “anlamsız” olduğunu kaydederek, üniversite eğitimine devam etmenin travmaların hafifletilmesinde etkili olabileceğine işaret etti.
Eğitimin online olması çok anlamsız. Öğrenciler travmalarını belki okula giderek hafifletebilirlerdi.
— Sedat Gundogdu (@S_Gundogdu01) February 11, 2023
Tarihçi ve yazar Sinan Meydan kararın gözden geçirilmesi gerektiğini kaydederek, aksi halde üniversitelerin büyük bir darbe alacağını belirtti.
Üniversiteleri kapatma ve uzaktan eğitim kararı mutlaka gözden geçirilmelidir. Pandemiden sonra şimdi de deprem nedeniyle üniversitelerin uzaktan eğitim yapması, zaten çeşitli sorunlarla boğuşan, bilimsel niteliği düşen üniversitelere büyük bir darbe vuracaktır.
— Sinan Meydan (@SMEYDAN) February 11, 2023
Bilkent Üniversitesi öğretim üyelerinden ekonomist Refet Gürkaynak, depremzedeleri yerleştirmek için diğer her yol denenmeden bu kararın verilmesinin yanlış olduğuna işaret etti.
Yurtlarından faydalanmak için üniversiteleri uzaktan eğitime zorlamak depremzedeleri yerleştirmek için başka her yol denenmiş olsaydı anlaşılırdı, insanların aç açıkta kalmaması önceliklidir. Ancak gördüğümüz zerre hazırlığa tenezzül etmemiş idarenin elinin ayağına dolaşmasıdır.
— Refet Gürkaynak (@RefetGurkaynak) February 11, 2023
New York Üniversitesinde görev yapan istatistik ve davranış bilim uzmanı Doç. Dr. Selçuk Şirin, öğrencilerin psikolojik ihtiyaçlarına ve farklı alternatiflere dikkati çekerek, verilen kararın bir kuşağı kaybetmek olacağını belirtti.
Üniversiteleri kapatmayın!
Bu sene mezun olacak gençler sadece 1.5 yıl kampüse gitmiş olacak! Bu bir kuşağı kaybetmek demek. Yapmayın!
Depremden etkilenen bölgelerdeki üniversitelerede kademeli öğretime geçiş, geçici kampüs ve başka bölgelere yatay geçiş
olmalı. https://t.co/vmEIFdbJMI— Selçuk Şirin (@SelcukRSirin) February 11, 2023
Halkevleri Eski Genel Başkanı, HDP İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Oya Ersoy, depremzede öğrencilerin afetten etkilenmemiş olan şehirlerde eğitim öğretime devam etmesinin sağlanmasını önerdi.
Yüzbinlerce boş evin olduğu şehirler, yüzlerce otelin boş olduğu bölgeler varken üniversitelerin kapatılması çözüm değil!
Üniversiteleri kapatmak eğitimi sekteye uğratmaktır.
Deprem bölgesindeki gençlerin depremden etkilememiş şehirlerde öğretime devam etmesi sağlanmalıdır!
— Oya Ersoy (@OyaErsoy) February 11, 2023
Klinik psikolog ve yazar Beyhan Budak, üniversitelerin uzaktan eğitimle devam etmesi kararının öğrenciler üzerindeki psikolojik etkilerini değerlendirerek, üniversite öğrencilerinin eğitimine çok ciddi zararlar gelebileceğine dair uyarıda bulundu.
Üniversitelere uzaktan eğitim kararının gözden geçirilmesi gerek. Pandeminin sebep olduğu, psikolojik etkiler henüz ortadan kaybolmamışken, üniversiteleri online hale getirmek en büyük gücümüz olan gençlerimizin ruh sağlığına ve eğitimine çok ciddi zararlar verebilir.
— Beyhan Budak (@beyhanbudak) February 11, 2023
Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık kararın “çok yanlış” olduğunu ifade ederek, diğer seçenekleri hatırlattı. Saltık, Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen OHAL kararının da gözden geçirilmesi tavsiyesinde bulundu.
Üniversitede uzaktan eğitime geçiş çok yanlış.
Hele KYK yurtlarını kullanmak için.
Konteyner evler, otellerde kiralama, boş TOKİ evleri, yazlık tatil siteleri evleri kullanılsın; üniversitede eğitim yüz yüze sürsün. En azından 10 il ile sınırlı olsun. OHAL-CBK gözden geçirilsin.— Prof. Dr. AHMET SALTIK MD, BSc, LLM (@profsaltik) February 11, 2023
Prof. Dr. Ersan Şen, özellikle mühendislik, tıp, eczacılık ve hukuk gibi bölümlerin derslerinin uzaktan eğitiminin etkili olmayacağını vurguladı. Şen, kararın gençleri cezalandırmak anlamına geleceğini ifade etti.
ŪNİVERSİTELERİ KAPATMAYIN YALVARIYORUM. GENÇLERİ CEZALANDIRMAYIN! YURTLAR YERİNE BİNLERCE OTEL VAR. EĞİTİM ÖĞRENİM ÇOK ÖNEMLİ, MÜHENDİSLİK, TIP, ECZACILIK, HUKUK VE DİĞERLERİ UZAKTAN EĞİTİM ÖĞRENİMLE OLMAZ.
İNADINA EĞİTİM ÖĞRENİM İNADINA GENÇLİK!..— Ersan Şen (@ProfDrErsanSen) February 11, 2023
Cambridge Üniversitesi profesörlerinden Mete Atature, uzaktan eğitim kararının afet hazırlık plan programının olmadığını gösterdiğine işaret ettiğini açıklayarak, “anlayamıyorum” dedi.
Her açıklamada aslında hiçbir afet hazırlık plan program yapılmamış olduğu ortaya çıkıyor.
Üniversiteleri kapatmayı anlayamıyorum.
— Mete Atature (@MeteAtature) February 11, 2023
Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, pandemi nedeniyle uzaktan eğitime geçişin olumsuz etkilerinin daha yeni telafi edildiğini belirterek, kararın gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
Öğrencilerimiz pandemide yaşadıkları psikolojik çöküntüyü ve akademik gelişimlerindeki yavaşlamayı daha yeni telafi ediyor. Ayrıca bu dönemde etkileşime ve paylaşıma her zamankinden çok ihtiyaçları var Lütfen üniversiteleri yüzyüze eğitime kapatma kararı yeniden değerlendirilsin.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) February 11, 2023
Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cangül Örnek, Gölcük depreminin ardından depremden etkilenen öğrencilerinin psikolojik durumlarının korunmasında akranlarıyla birlikte eğitim almanın olumlu etkide bulunduğunu hatırlatarak, turizm yerine eğitimin kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Yanlış üstüne yanlış yapılıyor. 99 depreminden sonra bölgeden gelen öğrencilerin psikolojisini en çok akranlarıyla eğitim almak korumuştu. Öğrencileri eve hapsediyorsunuz. Olmaz. Turizm yerine eğitimi kurban etmek tam bu zihniyete göre. Yapmayın! https://t.co/5ABjWc4OOo
— Cangül Örnek 🇵🇸 (@CangulOrnek) February 11, 2023