Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı 2010’dan beri faaliyette olan Çöpler Köyü’ndeki Çöpler Altın Madeni tesisindeki faaliyetler durduruldu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; Erzincan İliç’te boru hatlarındaki arıza nedeniyle çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyeti durduruldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız Denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin çalışmasına izin verilmeyecek”
Erzincan İliç’te boru hatlarındaki arıza nedeniyle çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyetini DURDURUYORUZ!
İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız Denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin çalışmasına İZİN VERİLMEYECEK.
— T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Dğş. Bakanlığı (@csbgovtr) June 27, 2022
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı madencilik firmasına 16 milyon 441 bin Türk lirası idari para cezası kesildiğini ve suç duyurusu yapıldığını açıklamıştı.
İlgili haber: Anagold Madencilik, Erzincan İliç’teki siyanür sızıntısını doğruladı
❌Maden, yıllardır büyük çevre ve sağlık sorunları silsilesi yaratıyor.
❌2021’de TTB, “Biyoçeşitliliği ve insan sağlığını tehdit eden ‘siyanürlü liçleme kesinlikle yasaklanmalı” uyarısını yapmıştı.#Erzincan halkı siyanür soluyor: https://t.co/2ZBqlx9V5y pic.twitter.com/lLkPqGvyTB
— Yeşil Gazete (@yesilgazete) June 27, 2022
Maden işletmesinin atıkları çevreye yıllardır büyük zararlar veriyor. Madenin bölgeye getirdiği son çevre felaketi ise içerisindeki sıvıda siyanür olan boruların birisinin kırılması sonucu yaşanmıştı. 21 Haziran’da madenin borularından biri kırılmış ve 20 ton civarında siyanür bulunan solüsyonun borulardan çevreye yayıldığı bildirilmişti.
İlgili haber: Erzincan halkı siyanür soluyor
#Anagold Madencilik'in günler sonraki açıklamasında, sızan solüsyonun içinde 8 kg siyanür olduğu doğrulandı.
Tutanakta 20m3 siyanürlü solüsyonun sızdığı belirtilmişti. Valilik, sızıntının #Fırat havzasına 'gözlemsel olarak' ulaşmadığını bildirdi.https://t.co/xuvHen1UCt pic.twitter.com/XFf4KHLuQ0
— Yeşil Gazete (@yesilgazete) June 27, 2022
İlgili haber: Erzincan halkının siyanür soluduğu İliç’te bilirkişi keşfi
İlgili haber: Siyanür saçan maden şirketinin buharlaştırıcıları mecliste
İlgili haber: HDP’li Kenanoğlu Bakanlığa Erzincan’da siyanür saçan madeni sordu
Konuya ilişkin 24 Haziran’da Erzincan Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise tam olarak şu ifadelere yer verilmişti:
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, İzleme ve Denetim Daire Başkanı Başkanlığında, İl Müdürlüğümüz teknik personellerince sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmış, yapılan tespitte bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir devreye karışma olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir.”
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından dün yapılan açıklamada ise “Valilik tarafından olayın gerçekleşmesinin üstünden 4 gün geçtikten sonra yapılan açıklamada ‘hiçbir dereye karışma olmadığı, Fırat Havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir’ denilmektedir. Burada öncelikli olarak sorgulanması gereken Erzincan Valiliğinin açıklama yapması için neden 4 gün beklediği ve bu süre içerisinde neler yaptığıdır” denilmişti.
Ne olmuştu?
2020’de siyanürlü atık barajı çevresinde gerçekleşen toplu kuş ölümlerinden sahibi şirket sorumlu tutulmuştu. Tesiste artırımın olması halinde Fırat Nehri’ni öldüreceği söylenmiş, çevre aktivistleri tarafından tepki gösterilmişti.