Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’ün Işıkdere mevkinde zeytin ağaçlarının sökülerek YK Enerji tarafından taşındığı iddia edildi. İddia üzerine tepkilerini gösteren çevre aktivistleri ve ekoloji örgütlerine üye isimler olay yerine gittiler.
İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sabah şirkete ait kamyonların zeytinleri bu uydurma yönetmeliğe dayanarak zeytinleri taşımak üzere geldiğini haber aldık. 20-30 ağacı sökmüşlerdi yerinden. Jandarmaya ihbarda bulunduk. YK Enerji ve Limak’a özel çıkarılan yönetmeliğin uygulanma kabiliyeti yoktur. Madenciler üç kilometreden daha fazla yaklaşamazlar. Jandarmaya bunun aksi yönünde savcı talimat verecekse, yazılı emir isteyin o zaman savcı yargılanır dedik. Şirket jandarmanın müdahalesi üzerine durduruldu.”
İkizköy’deki Akbelen Ormanı‘nda açılmak istenen kömür ocağı için 1 Mart’ta yapılan bilirkişi keşfi öncesinde maden yönetmeliğinde değişiklik yapılmış, onlarca çevre örgütü, aktivist, meslek odası ve parti temsilcilerinden yönetmeliğin durdurulması ve iptali çağrısı yapılmıştı.
Öte yandan yönetmeliğin durdurulması için davalar açılmıştı. YK Enerji’nin sahibi olduğu kömür madeni için yapılan yönetmelik değişikliğiyle zeytin sahasında madencilik faaliyetlerinin yürütülmesine izin verilmesi sağlanmış oldu. İkizköylüler bu süreçte değişikliğin Akbelen Ormanı’ndaki zeytinliklerin taşınması için yapılmış olduğunu söylemişti.
Söz konusu yönetmelik 2010’da Resmi Gazete’de yayımlanan 2005 Uluslararası Zeytinyağı ve Sofralık Zeytinlere İlişkin Uluslararası Anlaşma’ya açıkça aykırı bulunuyor. Aynı zamanda 80 yıl önce çıkarılan Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu da zeytinlerin korunmasını sağlıyor. Bu nedenle daha önce de birçok kez yapılmış olan yönetmelik değişiklikleri Danışta tarafından iptal edilmişti. Yönetmeliklerin dayanağının kanuna aykırı olmaması nedeniyle söz konusu yönetmelik çevre avukatları tarafından kanun dışı olarak nitelendirilmişti.
Daha önce İkizköy Çevre Komitesi “Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanun kapsamında maden, enerji, ve benzeri hiçbir zeytincilik dışı faaliyete izin verilemez. Bu daha önce de defalarca denendi ve kamuoyunun yoğun baskısı ile geri çekilmek zorunda kaldı. YK Enerji AŞ’ye verilmek istenen alanda, ormanla iç içe geçmiş en az 100-150 dönümlük zeytinlik alan var. Akbelen Ormanı’nı çevreleyen 1500 dönüm de zeytinlik var” diyerek tepkilerini ortaya koymuştu.
Yönetmeliğe ilişkin davalar sürerken çevreciler, Işıkdere’deki zeytinliklerden birine maden firmasının çalışanlarının gelmesi üzerine harekete geçerek çağrıda bulundular. Sosyal medya üzerinden çağrı yapıldı.
İkizköy Işıkdere'de kamulaştırılmış alandaki zeytinliklerden birini "taşımaya" gelmiş şirket ❗
Zeytinlik taşınmaz, yönetmeliğiniz yok hükmindedir!Zeytin ağacını söküp atacaklar, öldürecekler. Alana geçiyoruz, Milas, Bodrum destek lütfen.#ZeytinimeDokunma@tcmuglavaliligi pic.twitter.com/9YoreYD9Tx
— Akbelen Yuvamız Vermeyeceğiz 🌱🫒🌲 (@ikizkoydireniyo) March 31, 2022
İkizköy Çevre Komitesi’nden Deniz Gümüşel ise Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e, milletvekillerine ve partilere seslenerek “Şirket kanuna aykırı bir şekilde zeytin katlediyor” dedi. Tokat’a ayrıca seslenen Gümüşel “Buyursun bize ne kadar çevreci olduğunu göstersin, gelsin alana” dedi.
Yasa çok açık"Zeytincilik sahaları daraltılamaz",gerekçesi ne olursa olsun zeytinler"izinsiz kesilemez, sökülemez". (3573 sayılı ZEYTİNCİLİĞİN ISLAHI VE YABANİLERİNİN AŞILATTIRILMASI HAKKINDA KANUN) İkizköy'deki zeytinlerin sökülmesine kim izin verdi? @tcmuglavaliligi @TCTarim https://t.co/GxVsVvQTdS
— Arif Ali Cangı (@ARIFCANGI) March 31, 2022