Köylerinde maden ocağı istemeyen Arsuzlular ÇED toplantısını yaptırmadı

Hüyük Mahallesi ÇED Toplantısı gününe jandarma kuşatması altında başladı. Jandarma dışarıdan girmek isteyenleri köye almadı. Ancak bölgedekilerin itirazı üzerine toplantı bir kez daha iptal ettirildi. 

Hatay’ın Arsuz ilçesinde yer alan Hüyük Mahallesi’nde açılmak istenen krom madeni projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen Halkı Bilgilendirme Toplantısı bölge halkının itirazları üzerine iptal edildi.

Konuyla ilgili tutulan tutanakta “Toplantının yapılacağı yere yöre sakinleri tarafından yoğun bir katılım sağlanmıştır. Halkın yoğun tepkisi ve bilgilenmek istememeleri üzerine toplantı yapılamamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: madene_hayır

Neler yaşandı?

Hüyük’te daha önce Halkı Bilgilendirme Toplantısı yapılmak istenmiş, itiraz eden halk jandarma engeliyle karşılaşmıştı. Bölgede çıkan yangınlar sonrasında bölgede maden ocağı yapılacak olmasının da tepki toplaması üzerine toplantı iptal edilmişti.

Bölge halkının itirazlarına rağmen toplantı için yeni tarih 18 Mart Perşembe saat 09.00 olarak belirlenmişti. Toplantı öncesinde Arsuz Kaymakamlığı etkinlik ve eylem yasağı getirmişti.

Köye jandarma ablukası

Hüyük köyü toplantı gününe jandarma kuşatması altında başladı. Köye giriş yapmak isteyenler jandarma tarafından “kendilerine kimseyi içeriye almama talimatı geldiği” gerekçesiyle içeriye alınmadı.

Benzer şekilde köyün içerisinde de ikametgahı Hüyük Mahallesi olmayan kişilerin toplantının yapılacağı alana alınması jandarma tarafından engellenmeye çalışıldı. Birçok kişi tarlaların ve bahçelerin arasındaki yollardan giderek alana ulaştı.

Fotoğraf: Barış Dural

Toplantının yapılacağı salonun önünde toplanan bölge halkı ise “Madenci şirket köyümüzden defol” sloganları atarak projeye tepkilerini dile getirdi. Birçok kişi sloganlara ıslık ve alkışlarla destek gösterdi.

Yeşil Gazete’ye yaşananları aktaran Hüyük Mahallesi’nden Zeki Dural, “Biz toplantıyı yaptırmadık. Konuyla ilgili de tutanak tutuldu. Yapılması gerekeni yaptık” ifadelerini kullandı.

1820 hektarlık alan

Krommer Madencilik Şirketi tarafından yapılmak istenen krom ocağının 1820 hektarlık orman ve tarım arazisinin üzerine açılması planlanıyor.

Bölge halkı ise maden açılması durumunda köyde yaşayan 5 bin kişinin etkilenceğini, geçim kaynakları olan tarım arazilerinin kullanılamaz hale geleceğini belirterek projeye karşı çıkıyor.

Projeye karşı üç ayrı dava açıldığını belirten Dural, mahkemenin köylüler lehine bir karar verdiğini ancak şirketin mahkeme kararına itiraz ettiğini aktarmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR