Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetYerel

Hatay Arsuz’da ÇED toplantısına özel eylem yasağı

0
Fotoğraf: Barış Dural

Hatay’ın Arsuz ilçesinde yer alan Hüyük Mahallesi’nde açılmak istenen krom madeni projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci bölge halkının itirazlarına rağmen kaldığı yerden devam ediyor.

Hüyük’te daha önce Halkı Bilgilendirme Toplantısı yapılmak istenmiş, itiraz eden halk jandarma engeliyle karşılaşmıştı. Bölgede çıkan yangınlar sonrasında bölgede maden ocağı yapılacak olmasının da tepki toplaması üzerine toplantı iptal edilmişti.

Toplantı tarihlerinde eylem ve etkinlik yasağı

Krommer Madencilik Şirketi tarafından yapılması planlanan krom ocağı için yeni toplantı tarihi 18 Mart Perşembe olarak belirlendi.

Arsuz Kaymakamlığı ise toplantının yapılacağı tarihi de kapsayan 12 Mart-26 Mart tarihlerinde Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler dışındaki tüm eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyurdu. Yasak gerekçesi olarak da pandemi gösterildi.

‘600 kişiden imza topladık’

Hüyük Mahallesi’nden Zeki Dural Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Daha önce bir ÇED toplantısı yapılacaktı. Bir protesto mitingi düzenlendi. Siyasi parti temsilcileri ve çevre ilçelerden kişiler de katıldı. Toplantı ertelendi” dedi.

Köylülerin pandemi nedeniyle toplantının bir kez daha ertelenmesi talebiyle imza topladıklarını da belirten Dural, “İl Müdürlüğü imza toplayın deyince bir gün içerisinde 600 kişiden imza topladık. Ancak toplantı gene ertelenmedi” ifadelerini kullandı.

Projeye karşı üç ayrı dava açıldığını belirten Dural, mahkemenin köylüler lehine bir karar verdiğini ancak şirketin mahkeme kararına itiraz ettiğini aktardı.

‘Yasak kararı bizim toplantı için alındı’

Köylünün itirazına, miting yapmasına ve devam eden hukuki sürece rağmen gene de ÇED toplantısı kararı alındığını söyleyen Dural, bu kez de Arsuz Kaymakamlığı’nın eylem ve etkinliklere yasak getirdiğini söyledi.

Yasağın doğrudan bu toplantı için konulduğunu düşündüklerini aktaran Dural, “Yasak nasıl oluyorsa İskenderun’da yok, başka bir yerde yok, sadece Arsuz’da var. Dışarıdan başka kimsenin katılmasını istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye’nin meselesi’

Gene de itirazlarını sunacaklarını belirten Dural, “Jandarma nasıl bir tepki verecek biz de bilmiyoruz. Zaten önceki mitingin ardından jandarma sıklıkla köye uğrar oldu. Buradaki insanlara göz dağı vermek istiyorlar” dedi.

Dışarıdan katılımın engellenmeye çalışılmasının oldukça mantıksız olduğunu söyleyen Dural, “Sonuçta bu maden projesi sadece Hüyük’ü etkilemeyecek. Buradaki ağaçlar, ormanlar, tarım arazileri yok edilecek. Burada narenciye üretimi engellenecek. Tüm Türkiye’yi etkileyecek” dedi.

‘Arsuz’u delik deşik etmek istiyorlar’

Zeki Dural, Hüyük’te açılmak istenen krom ocağının 1820 hektarlık alan kaplayacağını aktardı. Maden ocağı tehlikesinin Hüyük ile sınırlı kalmadığını belirten Dural şu ifadeleri kullandı:

Arsuz’da birçok maden ocağı şu anda işletiliyor. Birçok yerde de yeni maden ocakları açılması planlanıyor. Arsuz’u delik deşik etmek istiyorlar.”

You may also like

Comments

Comments are closed.