Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Hatay’da çıkan yangının ardından ÇED toplantısı ertelendi, jandarma köylüleri engelledi

0

Hatay’ın Belen ilçesi ile İskenderun-Arsuz sınırları arasında maden projesinin yapılacağı alanda çıkan yangının ardından, Arsuz’a bağlı Hüyük Mahallesi’nde bu sabah 10.00’da yapılması planlanan ÇED toplantısı ertelendi.

Dün gece Valilik tarafından, yeni bir tarih verilmeksizin ertelenen toplantının yapılacağı alana gitmek isteyen köylüler jandarma tarafından engellendi. 

‘Hep beraber madene hayır diyeceğiz’

Sabahın erken saatlerinde bölgeye giren, aralarında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay‘ın da bulunduğu çeşitli siyasi parti ve kurum temsilcileri ise burada bir açıklama yaptı.

Hüyük Mahalle Muhtarı Rıdvan Dural bölgede maden ocağı kurulmasına izin vermeyeceklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını söyledi:

Bizi yalnız bırakmadınız. Arsuz’un coğrafyasını hep beraber korumaya devam edeceğiz. Maden ocağı kurdurmayacağız buraya. Otel ve turizmle ilgili bir şey yapılacaksa turizmi canlandıracak projenin yanında oluruz.

Ama çevremizi, içme ve sulama suyumuzu, toprağımızı, kirletecek hiçbir maden ocağına izin vermeyeceğiz, karşı olacağız, her zaman dimdik kalacağız. Şu an ileri bir tarihe ertelendi. Takipçisi olacağız. Herhangi bir gelişme ve yazı gelirse halkla paylaşacağım. Hep beraber madene hayır diyeceğiz.

‘Ormanı yok etmeden madeni çıkaramazlar’

Yeşil Gazete olarak görüşlerine başvurduğumuz bölge sakini Zeki Dural, toplantı yerine gitmelerinin “erteleme” gerekçesiyle engellenmelerine anlam veremediklerini söyledi. Dural, köylerinde neden maden istemediklerini şu sözlerle anlattı:
 
Her türlü maden çıkarılması ve işletilmesinin bölgeye zararı var. Burası tarımla geçinen bir köy. Köylü maden çıkarılmasına ve işletilmesine tamamıyla karşı. Niye? Çünkü bizim narenciyemiz, sebzelerimiz, soluduğumuz hava bozulacak. Ormanı kesmeden madeni çıkarabilirler mi?
Bölgenin zaten yaşanan sel felaketleriyle zor duruma düştüğünü ifade eden Zeki Dural, toprağı tutan ormanın yok edilmesi durumunda sel felaketlerinin daha da artacağının altını çizdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.