[Oğuz gidiyor] Morei düzlüklerinde- Oğuz Tan

Kuzey Hindistan’ın Himalaya bölgesinde, Pang’dan yukarı 7 km tırmandım ve 4700 metredeki Morei Düzlükleri’ne(Morei Plains) ulaştım. Adından da anlaşıldığı üzere; neredeyse dümdüz, oldukça garip bir coğrafyada, 40 km boyunca çok iyi durumdaki asfalt yolda ilerledim. Bu 40 km boyunca tam anlamıyla hiçbir kaynak yok; içecek bir damla su bile bulamazsınız.

Ladakh bölgesinin, coğrafi sınıflandırmada bir alpin çölü olduğunu biliyordum. Morei düzlüklerinden bizzat geçince ise, bir ‘alpin çölünü’ çıplak gözle seyretme şansına nail oldum. Kişisel deneyimimi bir kenara bırakırsak; dünyanın herhangi bir yerinde, yıllık 250 mm’nin altında yağış alan bölgeye ‘çöl’ deniyor. ‘Alpin‘ ise, ağaçların ve ormanların yaşayabilecekleri yükseklik sınırının üstündeki bölgeler için kullanılan bir coğrafi terim.

Morei Düzlüklerinde, bölgenin kendine has bir mikro kliması olduğu ve bu sebepten asfaltın 4 mevsim bozulmadan, oldukça iyi durumda kaldığını, motosikletli bir gezginden duymuştum. Ladakh bölgesinde kışın ağır kar yağışı nedeniyle pek çok yolun kapalı olduğu, yazın açık olanlarının ise koşullarını göz önünde bulundurduğumda, burada, 4700 metre rakımda 40 km boyunca kaymak gibi pürüzsüz asfalt bir karayolunun olmasını hakikaten ilginç bulmuştum. Bölgenin mikro kliması konusunda herhangi bir kaynak bulup inceleyemedim açıkçası. Fakat bölgeyi bizzat görmüş biri olarak, bu bilgiyi oldukça mantıklı buldum.

Yol genel olarak çok ıssızdı, tek tük geçen araçlar Tata kamyon veya tankerlerdi. Karayolunun her iki tarafında da kupkuru bir arazi ve arazinin ardında yüksek tepeler vardı. Bulunduğum yükseklikten bu tepeler çok heybetli gözükmeseler de, hepsi de en az Ağrı Dağı kadar yüksektiler. Kupkuru ve ferah bir hava vardı.

Gökyüzündeki bulutlar beyaz birer pamuk şekeri gibi gözüküyorlardı; sanki elimi uzatsam yakalayacakmışım gibi. Mikro klimasıydı, yüksekliğiydi, oksijeniydi falan derken yoksa benim kafa mı güzel olmuştu? Nedeni ne olursa olsun, gerçekten de gökyüzünde muhteşem bir görüntü vardı.

 

Oğuz Tan- Bisiklet Gezgini

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR