Ekolojiİklim KriziManşet

‘Buzullar geri dönülmez bir şekilde eriyor: Bu deliliği durdurmalıyız’

0
Fotoğraf: Alex Treadway / ICIMOD

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres, Himalayalar‘daki buzulların “rekor seviyede” eridiğine dikkat çekerek “Sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlandırmalıyız. Buzullar eriyor ve bunun geri dönüşü yok. Birleşmiş Milletler’in iklim planı doğrultusunda ilerlemeliyiz” dedi.

Sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan Guterres, deniz seviyesindeki yükselmenin, sel ve heyelanların bölgeyi ve bölgede yaşayan insanları ciddi şekilde etkilediğini belirterek “Bu deliliği durdurmalıyız” dedi.

Everest Dağı‘na giden Guterres, bu dağın eteklerinden, iklim krizinin Himalayalar üzerindeki “korkunç etkisine bizzat şahit olduğunu” belirtti.

Guterres, 1 Ocak 2017’de göreve gelmesinden bu yana ilk kez Nepal’i ziyaret etti.

Nepal’de buzulların üçte biri 30 yılda kaybedildi

Nepal Başbakanı Pushpa Kamal Dahal ile yaptığı ortak basın toplantısında Nepal’in “otuz yılı aşkın bir sürede buzullarının üçte birine yakınını” kaybettiğini ve buzulların “rekor hızda” eridiğini söyleyen Guterres, iklim değişikliğinin toplumlar üzerindeki etkisi yıkıcı olduğunu ve “iklim krizinin buzullar üzerindeki korkunç etkisini bizzat görmek için” Himalayalar’ı ziyaret edeceğini söylemişti.

Çok daha fazla uluslararası eyleme ihtiyaç olduğunu söyleyen Guterres, “gelişmiş ülkeler sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için adım atmalı ve Nepal dahil gelişmekte olan ekonomilerin iklim kriziyle mücadele etmelerine yardımcı olmalı” çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Monika Deupala / Reuters

Dünyada her beş kişiden biri buzullara ihtiyaç duyuyor

Buzullar, dünyada milyonlarca insana içme suyu sağlıyor ve çiftçilik faaliyeleri yürütmelerini mümkün kılıyor. Bu nedenle buzulların ne hızda değiştiğinin takibi önem taşıyor.

Dünyanın birçok yerindeki buzullar, kritik su rezervuarı işlevi görüyor. Dünya nüfusunun yüzde 20’sinden fazlasının yazın buzullardan eriyerek akan sulara bir şekilde bağımlı olduğu düşünülüyor.

Buzullardaki erimenin etkileri, orman yangınlarına kadar uzanıyor
Rapor: Himalaya buzulları 2100’e kadar yüzde 75’ini kaybedebilir
İklim krizi: Buzullar on yılda üç milyar ton kütle kaybına uğradı
Himalaya buzulları eridikçe Güney Asya’daki su krizi derinleşiyor

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.