İklim KriziManşet

Himalaya sel felaketinin yol açtığı hasar, yeni uydu görüntüleriyle ortaya çıktı

0

Yeni uydu görüntüleri, ekim ayında Hindistan‘ın kuzeydoğusundaki Sikkim eyaletinde bir köyü vuran ölümcül sellerin yol açtığı hasarın boyutlarını gösteriyor. Fotoğraflarda Teesta nehrinin kıyılarını nasıl aştığını ve yakındaki bir köyün büyük bir bölümünü nasıl sular altında bıraktığı görülüyor.

Yıkıcı seller 30’dan fazla kişinin ölümüne ve binlerce kişinin geçim kaynaklarının yok olmasına neden oldu. Sulara kapılan onlarca kişi hala kayıp.

Ani sağanaklar, Güney Lhonak buzul gölünün patlatmasını tetikledi. Fazla su, Teesta nehrine akarak nehrin su seviyesinin yükselmesine neden oldu.

Yakındaki bir barajdan nehre daha fazla su bırakılmasının ardından durum daha da kötüleşti. Nehirden gelen su, kıyılarına bitişik olan Chungthang köyünde büyük hasara yol açtı.

Birleşik Krallık’taki Leicester Üniversitesi‘nden yer gözlem uzmanları sellerin yıkıcı etkisini gösteren fotoğrafları yayınladı. İki uydu fotoğrafından biri köyün selden önceki halini, diğeri ise sonraki halini gösteriyor.

Sellerden önce çekilen fotoğrafta, Teesta nehrinin kıyısına yakın bir konumda bulunan Chungthang köyü ve köyden kısa bir mesafe uzaklıkta bulunan Teesta III barajı sağlam durumda.

Ancak 4 Ekim’de Güney Lhonak buzul gölünün patlaması nedeniyle Teesta III barajı çöktü.

Selden 10 gün sonra çekilen fotoğrafta ise  çöken barajın yanı sıra sel sularının geride bıraktığı enkaz altında kalan ev kümeleri görülebiliyor. Her ne kadar bu görüntü sel felaketini tam olarak yansıtmasa da, su altında kalan alanları göstererek Chungthang köyünün yaşadığı yıkımın boyutlarını gösteriyor.

Esnek altyapı ihtiyacı

Leicester Üniversitesi Coğrafya, Jeoloji ve Çevre Fakültesi’nden Matthew Payne, görüntülerin “iklim değişikliğiyle mücadelede” faydalı olabileceğini söyledi: “Bu felaket, yemyeşil Himalaya bölgelerinin karşılaştığı zorlukların arttığını ve sel olaylarının artan büyüklüğünün, iklim kaynaklı aşırı yağışları tolere edebilecek esnek bir altyapı gerektirdiğini keskin bir şekilde hatırlatıyor.”

Uzmanlar küresel ısınmanın buzulların daha hızlı erimesine neden olduğunu ve bunun da bazı Himalaya göllerinin su seviyelerinde artışa yol açtığını söylüyor. Ayrıca bu durumun, yetkililerin bu buzul göllerine erken uyarı sistemleri kurmaları için acil bir ihtiyaç doğurduğunu belirtiyorlar.

Sikkim’deki sellerden önce yapılan birçok araştırma, Güney Lhonak gölünün taşma ihtimalinin yüksek olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. Gölün alanı, onu besleyen buzulun hızla erimesi nedeniyle son otuz yılda 2,5 kattan fazla genişlemiş, ancak yetkililer bir erken uyarı sistemi kurmamıştı.

Teesta III barajında çalışanlar yerel medyaya yaptıkları açıklamada barajın kapaklarını açma emri aldıklarında artık çok geç olduğunu çünkü suyun çoktan altyapıya çarpmaya başladığını ve bunun da barajın çökmesine neden olduğunu belirtti.

Sadece Sikkim’de 700’den fazla küçük ve büyük buzul gölü bulunuyor ve uzmanlar yaklaşık 20’sinin atlama riski altında olduğunu kaydetti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.