Kadın

5 çocuk doğuran kadına 10 yıl erken emekli olma ödülü

0

Başbakanın “3 çocuk,  en az 3 çocuk” ısrarının bilinmez nedenlerle 5 çocuğa evrilmesinden sonra hükümet kanadında yeni talep ile ilgili yasal düzenleme uğraşları hız kazandı.

Hükümetin doğum teşvikleriyle ilgili yeni düzenlemesinde ayrıntılarda netleşiyor. Çalışan kadınların çocuk yapmasını sağlamak için emeklilik şartları kolaylaştırılacak. Beş çocuk sahibi çalışan kadınların on yıl erken emekli olmaları için yasal düzenleme geliyor.

5 çocuk yapan kadına 10 yıl borçlanma hakkı verilecek. Bu süreleri askerlik veya yurtdışı borçlanması gibi yöntemlerle ödeyen kadın, 10 yıl erken emekli olabilecek.

Hükümetin yasal düzenlemelerini önceden ilan ettiği yayın organlarından Zaman gazetesinden İsa Yazar’ın haberine göre; doğum yapan kadınlara verilen borçlanma hakkında çocuk sayısı ile ilgili sınırlama kalkıyor. Buna göre 5 çocuk yapan kadına 10 yıl borçlanma hakkı verilecek. Bu süreleri askerlik veya yurtdışı borçlanması gibi borçlanarak ödeyen kadın, 10 yıl erken emekli olabilecek.

Doğum teşvikleri kapsamında borçlanma dışında da düzenlemeler yapılacağı belirtiliyor. Doğum izninin 24 haftaya çıkarılması tartışılıyor. Doğumdan dönen kadının zorunlu olarak işe alınması, memurlar için doğum izninde geçen sürelerin memuriyet sayılması ve çocuk yardımlarının artırılması üzerinde duruluyor. Ancak doğum izninin 24 haftaya çıkarılmasının kadınları iş hayatından koparabileceği belirtiliyor. Bu nedenle 24 hafta doğum iznine ilişkin düzenleme netleşmedi. Kamu kurumlarına kreş zorunluluğu getirilmesi de doğum teşvikleri kapsamında düşünülüyor.

(Zaman, Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.