İstanbul SözleşmesiManşet

19 büyükelçilikten hükümete ‘İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyin’ çağrısı

0
Fotoğraf: Murat Bay/Sendika.org

19 ülkenin Türkiye’deki büyükelçilikleri İstanbul Sözleşmesi‘nin 10’uncu yıl dönümünde ortak bir açıklama yaparak hükümete sözleşmeden çekilmemesi çağrısında bulundu.

Metne imza atanlar arasında şu ülkelerin Ankara Büyükelçilikleri yer alıyor:  Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Yeni Zelanda.

Açıklamada “Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin aldığı çekilme kararını iptal etmesi umudumuzu içtenlikle ifade etmek isteriz” ifadeleri kullanıldı.

‘Bu karar bizi üzüyor’

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni onaylayan ilk ülke olduğuna dikkat çekilen açıklamada sözleşme sayesinde kadına yönelik şiddetin ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele konusunda eşit haklar, kadınların katılımı ve liderliği ve ulusal mevzuat açısından çok ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

Türkiye’nin 2 Mart 2021 tarihinde Sözleşme’den çekilme kararı aldığı belirtilen açıklamada “Bu kara bizi üzüyor. Türkiye, 2011 yılında ve bundan sonraki on yıl içinde bu sözleşmenin yaşama geçirilmesi esnasında en güçlü destekçilerden biri olmuş, sözleşmeye önemli ve takdire şayan katkılarda bulunmuştu” denildi.

‘Amaç fırsat eşitliği yaratmak’

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin kadınlar ve erkekler için fırsat eşitliği yaratmayı amaçladığı ifade edilen açıklamada “Kadın ve erkekler hakkındaki bazı ısrarcı klişelerin ele alınmasına ve tüm çocukların eşit fırsatlara sahip olmasına izin verir. Savunup korumayı amaçladığımız, demokratik toplumlarımızın bu çeşitliliği, özgürlükleri ve haklarıdır” görüşü paylaşıldı. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

Türkiye’nin kaydettiği ilerlemeyi takdir ederek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini Sözleşme’ye aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetin kabul edilemeyeceği, özel veya ailevi bir mesele olarak değerlendirilemeyeceği bir anlaşma olarak bakmaya çağırıyoruz.

Cinsiyete dayalı şiddetin, mücadele etmemiz gereken ciddi bir insan hakları ihlali olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Ulusal önlemler tek başına Sözleşme’yle aynı koruma düzeyine ulaşmıyor. Çok taraflılık, bir ilke olarak ve gerçekte kadınların ve kızların güvenliği için önemlidir.

Emre Orman / csgorselarsiv.org

‘Gizli bir gündem yok’

Burada -bazen iddia edildiği gibi- cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim ile ilgili gizli bir gündem yok. Sözleşme, ulusal hukuk sistemlerinin bu yönde uyarlamasını gerektirmez.

Devletler, İstanbul Sözleşmesi’ni ulusal kararlarıyla eşgüdümlü biçimde uygulamak için yeterli yollara sahiptir, ve aynı zamanda bu husus, Devletlerin, bütün insanların, LGBTQI’lilerin de dahil olmak üzere, haklarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında koruma yükümlülüğünü ortadan kaldırmıyor.

İstanbul Sözleşmesi, Avrupa genelinde kadınların yaşamları üzerinde halihazırda olumlu bir etkiye sahip. Hükümetleri kadına yönelik şiddeti önlemeye, mağdurları korumaya ve yardım etmeye ve failleri cezalandırmaya çağırmak, bu tür şiddete son vermek için kapsamlı bir çabayla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin çok önem verdiği bir değer olan şiddet mağduru kadınların saygınlığını geri kazanmak anlamına gelir. İstanbul Sözleşmesi, kadınlar ve kızlar için değişimde önemli bir rol oynayabilir. Herkes için, daha iyi bir gelecek için.

You may also like

Comments

Comments are closed.