KadınManşetTürkiye

Kadınlar Kartal’dan seslendi: Tek adam rejimine geçit vermeyeceğiz

0

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği, Kartal’da laiklik ve özgürlük için kadın yürüyüşü gerçekleştirdi. Kartal Meydanı’nda 14.00’da bir araya gelen kadınlar, nafaka hakkına ve 6284’e (İstanbul Sözleşmesi) karşı politika üretenlere, bu haklara el uzatanlara karşı yürüdü. Kadın yürüyüşünün ardından meydandan patriyarkal sisteme karşı kadınların sesleri yükseldi.

Platformun genel temsilcisi Gülsüm Kav, kadın mücadelesinin kökenine işaret ederek mücadelenin büyüklüğüne dikkat çekti. Kav, toplumu bilinçlendirdiklerine vurgu yaparak karar mekanizmalarında yer almanın gerekliliğine ve aynı Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı‘ndaki oyuncular gibi hücum yapmak gerektiğine değindi. Gülsüm Kav, şu ifadeleri kullandı:

“Biz yıllardır anayasal haklarımız için mücadele ediyorduk, ne kadar haklıymışız değil mi? Anayasayı delmekten, bir kereden bir şey olmaz diyenler, çocuklara el uzatıp gene bir kereden bir şey olmaz diyenler en son anayasal işleyişi bütünüyle bozmaya kadar vardırdılar işi. O yüzden laiklik ve özgürlükle ilgili miting yapalım, bu konuda harekete geçelim konusunda da çok haklıymışız.

Kadınlara çok acımasız olan ama erkekleri hep kayıran o patriyarka dediğimiz çarklar sistemini cilalamak, onu yaşatmak istiyorlar çünkü biz oraya bir çomağı soktuk; o çarklar eskisi gibi dönmüyor. Çünkü Türkiyeli kadınlar değişiyor. Daha fazla haklarımızı arıyoruz. Yeni başlamadı bu mücadele. Arkamızda çok köklü bir mücadele var.

Sadece kendimizi kurtarmak için, kendi eşitliğimiz için değil; tüm ezilme, eşitsizlik, sömürü biçimlerine ve hatta iklim krizine elbette ki, gezegenin akıbetine ve hatta savaşa karşı barışa ve bunun mücadelesini vererek, bütün bunlar bizi ilgilendirerek buradayız ve böyle devam etmek zorundayız.”

‘Biz bu feleğin şu çarkına çomak sokanlarız’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise “Bazen kim olduğumuzu hatırlamaya, gücümüzü fark etmeye ihtiyaç duyduğumuz anlar oluyor. Şimdi en çok buna ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz” diyerek başladığı konuşmasında kadınlara şu soruları sordu:

“Biz yaşam mücadelesi verirken, yaşama tutunmaya çalışırken tıpkı o erkeklerin, katillerin bize seslendiği gibi sesleniyorlar. Ne işi varmış diyorlar? Mutlaka bir şey yapmıştır diyorlar. Mini etek giymişti, dışarıda geç saatte geziyordu, diyorlar. Başkasıyla mesajlaşmış, çalışıyordu, sözümüzü dinlemedi diyorlar. Size soruyorum; bize kendi fikirlerin dayatmaya kalktıklarında o erkekleri de, o tek adamı da, o siyasi iktidarı da, o yobazları da hep birlikte durduracak mıyız?”

Kartal Meydanı’ndaki kadınlardan güçlü bir “Hayır” yanıtı yükseldi. Ataselim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Utanmadan bir milletvekili mecliste oturduğu koltuktayken diyebiliyor ki 6284’ü ayıklayacağız, diyebiliyor. Siz kimsizini de kadınların yaşam hakkıyla ilgili bir kanunu ayıklayacaksınız? Ama sözümüz olsun; biz sizi o meclisten de, o sokaklardan da tüm meydanlardan da tarihten de ayıklayacağız. Yarın ‘çok geç oldu, keşke…’ demek için bugün de anayasal işleyişi rafa kaldırmaya çalışanlara karşı biz dimdik buradayız, ayaktayız. Asla onların tek adam rejimine geçit vermeyeceğiz. 

H.K.G. kardeşimizin de bir ailesi yok muydu? Vardı, değil mi? O ailesi H.K.G.’yi bile bile istismara göndermedi mi? Bu istismarın üstünü örtmedi mi? İşte sizin dediğiniz aileler, içerisinde istismar olan aileler. Biz bu aileleri, yaşamak için elbette yıkacağız. Biz hayatın her alanında aile içerisinde ya da dışarıda, kamusal alanda ya da hapsetmeye çalıştıkları özel alanımızda asla teslim olmayacağız. Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Ve böyle böyle kazandığımız çok şey var arkadaşlar. 

LGBTİQ+’ların her gün karşı karşıya olduğu bir siyasetle burun burunayız. Gökkuşağını suç unsuru gibi dayatmaya çalışıyorlar. Gökkuşağının renklerini kim silebilir ki arkadaşlar? Bu mümkün mü? Omuz omuza, kol kola olmaya devam edeceğiz. Çünkü biz bu feleğin şu çarkına çomak sokanlarız.”

Kadın yürüyüşüne, Gezi Davası kapsamında tutuklanan Mine Özerden ve Çiğdem Mater’den de mesajlar gönderildi. Özerden ve Mater’in mesajları meydanda okundu:

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.