ManşetTürkiye

1 Mayıs kutlamaları biber gazı ve gözaltılarla başladı: Hedef Taksim Meydanı

0
1 Mayıs

1 Mayıs‘ı Taksim‘de kutlamak isteyen DİSK ve CHP‘nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sendika, parti ve sivil toplum örgütü, toplanma noktalarında buluşmaya başladı. Taksim, Saraçhane ve Beşiktaş‘taki toplanma noktalarında olağanüstü önlemler dikkati çekiyor. Valilik yetkilileri kentte yaklaşık 42 bin polisin görev yaptığını açıkladı.

1 Mayıs

Taksim meydanına yürümek isteyen bir gruba polis Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda müdahale etti, Halkın Kurtuluş Partisi üyelerinden oluşan gruptan 30 kişi gözaltına alındı.

DİSK korteji ve sendikalar, Taksim’e yürüyüş için çıktığı yolda Unkapanı’ndaki polis barikatında polislerin biber gazı ile müdahalesi ile karşılaştı.

Taksim’de kutlamalara bu yıl da izin vermeyen İstanbul Valiliği‘nin 1 Mayıs nedeniyle aldığı olağanüstü önlemler çerçevesinde pek çok hatta, otobüs, tramvay, metro ve deniz seferleri yapılmıyor. Yüze yakın cadde 04.00’ten itibaren trafiğe kapatıldı.

Kadın meclisleri de mor bayraklarıyla Saraçhane’deki korteje katıldı.

Yenikapı – Hacıosman metrosu, Vezneciler Levent, M11 Kağıthane Yıldız arası ulaşım yapamıyor. Kabataş – Taksim füniküler seferleri durduruldu. Kabataş tramvayı Topkapı – Kabataş arası yolcu taşıyamıyor. Alibeyköy tramvayında son durak Cibali oldu.

Çok sayıda İETT seferi durduruldu. Anadolu yakasından Avrupa yakasına pek çok noktadan yolcu taşınamayacak. Marmaray – Sirkeci istasyonu çift taraflı ulaşıma kapalı. İETT, aksama yaşanmaması için ek seferler düzenledi. Toplu ulaşım araçları, kişiselleştirilmiş İstanbulkart sahiplerine bugün ücretsiz. Ancak kent neredeyse “kapalı” olduğu için bir yerden bir yere gitmek neredeyse mümkün değil.

1 Mayıs

Saraçhane’de konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “1 Mayıs’ın simgesi Taksim Meydanı. O yüzden bu yıl Anayasa Mahkemesi kararına da dayanarak 1 Mayıs’ta Taksim’de olma irademizi ortaya koyduk. AYM’nin kararına sahip çıkmak anayasal düzene de sahip çıkmak demek. 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasını önündeki tüm engellerin kaldırılması için ülkeyi yöneten siyasi iktidara da çağrı yapıyoruz. 1 Mayıs çatışmanın, gerilimin konusu olsun istemiyoruz. Tüm işçilerin özgürce kendi taleplerini ifade ettiği bir gün olmalı” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de beraberinde CHP heyeti ile Saraçhane’ye geldi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Hedef Taksim meydanıdır. Devletin kaymakamı, valisi, emniyet müdürü milletin karşısına dikilirse, milletle devlet karşı karşıya gelirse, devlet kazanır” diye konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.