Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşet

Dersimliler GES değil, yaşam alanlarının korunmasını istiyor

0
Dersim

Haber: Duygu KIT

*

Dersim merkezdeki Aktuluk Mahallesi’ne bağlı Samanyolu (Meytan) Mezrası’nda Büyükdere Elektrik Üretim Depolama Ticaret Anonim Şirketi tarafından 159 Ada/122 Parselde “Tunceli Elektrik Depolama Tesisi Güneş Enerji Santrali” yapılması planlanıyor.

Proje için şirketin 153 milyon TL yatırım yapması öngörülürken, proje dahilinde yaklaşık 225 bin m2’lik alanda güneş enerji santrali (GES) kurulacak.

Güneş Enerji Santrali Projesi’nin yapılmasına karşı olduklarını belirten köy sakini Sinan Şahin, “Biz yenilenebilir enerjiye karşı değiliz. Ama kurulabilecek daha çorak alanlar var, daha farklı yerlerde bu enerji üretilebilir. Projenin özellikle mahalle merkezine yapılmak istenmesinin amacı burayı ranta açmaktır” ifadelerini kullandı.

Proje gündeme geldiği günden bu yana kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını belirten Şahin, “Hukuki süreci başlatmak istiyoruz; aynı zamanda baronun, çevre derneklerinin yanımızda olmasını istiyoruz” diyor.

‘Geçmişte korunan arazi şimdi ranta açılmak isteniyor’

Proje sürecine ve geçtiğimiz günlerde yapılan Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) toplantısına ilişkin ise Şahin şu bilgileri verdi:

“Mahalle sakinlerimiz tarım ve hayvancılık ile arıcılık ile geçimini sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde proje için ÇED toplantısı yapıldı ve biz de toplantıya katıldık. Sunum yapmak istediler ama biz kesinlikle sunum yapılmasına karşı çıktık. Sunuma neden gerek duymadığımızı kendilerine anlattık. Çünkü burası bir tarım arazisi. Hatta orada tabelası var. Projenin yapılmak istendiği bölge geçmişte Tunceli Valiliği tarafından mera ıslah sahası olarak korundu. Alana kafesler konulmuş, bitki örtüsüne bakılmıştı. İnsanlar rahatça hayvanlarını otlatabilsin diye arazideki taşlar toplatılmıştı. Bu şekilde çalışmalar yürütülmesine rağmen şimdi burayı rant alanına çevirmeye çalışıyorlar.”

Dersim’de kurulacak maden ocağı Meclis gündeminde
Dersim’de ormanlık alana katı atık tesisine karşı tepkiler dinmiyor

‘Yaşam alanımıza sahip çıkacağız’

Projeye tüm köylülerin karşı çıktığını belirten Şahin, ÇED için gelen yetkililere arazinin bir tarım arazisi olduğunu, insanların orada hayvanlarının otlattığını, arıcıların arılarını konaklattığını anlattıklarını belirtiyor. “Kesinlikle projenin hayata geçirilmesine müsaade etmeyeceğiz” diyen Şahin son olarak şunları ekledi,

“Gerekli dilekçeleri hazırladık, başvurularımızı yaptık. Sahip çıkacağız, çünkü burada üreten bir toplum var. Orayı da ranta çevirmeyeceğiz. Gerekirse orda çadır da kurarız, kalırız da. Çünkü kent merkezine yakın bir bölge, yaşam alanlarımız riske giriyor. Ama özellikle buraya mahalle merkezine yapılmak istenmesinin amacı burayı ranta açmaktır. Sonuç olarak burayı rant amaçlı düşündüklerinin bilincindeyiz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.