EkolojiManşet

Dersim’de kurulacak maden ocağı Meclis gündeminde

0
Dersim

Dersim‘de, Alevi topluluğunun kutsal mekanlarından biri olan Derviş Cemal Türbesi‘nin yakınlarında kurulması planlanan maden ocağı projesi, Meclis gündemine taşındı. DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu tarafından sunulan soru önergesi, projenin çevresel ve kültürel etkilerini mercek altına alıyor.

Maden ocağının kurulması planlanan alanın sadece bir ziyaretgah değil, aynı zamanda bölge halkının tarım ve hayvancılıkla uğraştığı verimli bir arazi olduğu belirtilirken, projenin hayata geçirilmesi, hem ekolojik dengeyi bozacak hem de yerel halkın yaşam alanlarına zarar verecek.

Önergede, Nama Grup Metal A.Ş. tarafından işletilmesi planlanan mermer ocağının, bölgede ekolojik dengeyi ve doğal yaşamı tehdit ettiği belirtiliyor. Ayrıca, Derviş Cemal Köyü’nde yürütülmek istenen maden ocağı projesinin ÇED raporunun güvenirliği ve bu raporun hazırlanmasında görev alan bilirkişilerin tarafsızlığı sorgulanırken, şu ifadelere yer veriliyor:

“Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni için ÇED olumlu raporu veren şirketin yönetim kurulunda bulunan Ahmet Oğuz Öztürk’ün, Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulunda yer alması örneğinde olduğu ÇED raporlar çoğu zaman doğayı, halkın inanç ve değerleri yerine sermayeyi koruyan bir yerden değerlendirilmektedir. Derviş Cemal Köyü’ndeki maden ocağının ÇED raporunda yer alan bilirkişilerin güvenirliği ile ilgili de ciddi iddialar söz konusudur.”

Milletvekili Kordu, önergesinde şu sorulara yer veriyor:

1. Nama Grup Metal A.Ş. tarafından Derviş Cemal Köyü’nde işletilen maden ocağının ÇED raporu için belirlenen bilirkişilerin ÇED raporuna olumlu rapor verecek şekilde belirlendiği iddiası doğru mudur? Söz konusu bilirkişi üyeleri hangi ölçütlere göre belirlenmiştir?
2. Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal köyü civarında yapımı planlanan taş ocağı projesinin ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü ne kadardır?
3. Söz konusu taş ocağı projesi, Derviş Cemal Türbesi’ni de kapsayan ziyaretgah bölgesini de tehdit etmektedir. Dersim halkı ve Alevilerin kutsal saydığı Derviş Cemal Türbesi’nin zarar görme riskine karşı projenin sürdürülmek istenmesinin gerekçesi nedir?
4. Söz konusu proje ile Derviş Cemal köylülerin geçim kaynağı olan meranın tahrip edileceği, kullanım alanlarının daraltılacağı ve bunun sonucunda köylülerin göç etmek zorunda kalma riskine rağmen projenin ısrarlı bir şekilde sürdürülmek istenmesinin gerekçesi nedir?

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.