Yeşillerden

Yeşiller Partisi’nin Tabiatı Koruma Kanunu Raporu yayınlandı

0

Yeşiller Partisi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun tasarısıyla ilgili bir rapor hazırladı.

Yeşiller Partisi adına eş sözcüler Yüksel Selek ve Ümit Şahin’le Parti Meclisi üyesi Alper Akyüz’den oluşan üç kişilik bir heyet 25 Ocak’ta Meclis’te temaslarda bulunarak raporu TBMM Çevre Komisyonu başkanı AKP milletvekili Haluk Özdalga’ya sundular. Heyet ayrıca BDP milletvekili Sabahat Tuncel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum’la da görüştü ve raporu iletti.

Yeşiller Partisi, kanun tasarısının Meclis gündeminden çekilmesini ve ilgili siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, doğa korumacıların ve yerel hareketlerin temsilcilerinin katılımıyla yeni baştan yazılmasını istiyor.

Raporun sonuç bölümü şöyle:

“TBMM gündeminde bulunan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı ne yazık ki çağdaş doğa koruma anlayışıyla ve bilimsel ve demokratik katılımcı bir bakış açısıyla hazırlanmamıştır.

Kanun tasarısı doğayı kaynak deposu olarak gören bir anlayışla yazılmış olup, doğayı korumaktan çok sürdürülebilir bir anlayışla kullanmaya yönelik düzenlemeler getirmektedir.

Kanun tasarısı başta korunan alan statülerinin belirlenmesi ve korunan alanlarda kullanım izinlerinin verilmesi olmak üzere önemli sayılabilecek her konuda Çevre ve Orman Bakanlığı’nı ve hükümeti tek yetkili kılmaktadır.

Kanun tasarısı korunan doğa alanlarının sayı ve alanını arttırmayı öngörmemekte, hatta mevcut korunan alanların statülerini neredeyse sıfırlayarak yeniden değerlendirmeye tabi kılmakta, bu anlamda kazanılmış doğa koruma alanı statülerini açıkça tehdit etmektedir.

Kanun tasarısı yerel halkı, sivil toplumu ve doğa korumacıları sürece katmak yerine, uzaklaştırmayı amaçlar görünmektedir.

Bu raporda ayrıntıları ve gerekçeleriyle açıkladığımız bütün bu nedenlerle bu kanun tasarısının kabul edilemez olduğunu ve ilgili toplum kesimlerinin, bilim çevrelerinin, yeşil, çevreci, ekolojist ve doğa korumacı örgütlerin ve yerel halk temsilcilerinin katılımıyla bütünüyle yeniden yazılması gerektiğini düşünüyoruz.

Yeşiller Partisi olarak hükümeti, bu Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısını TBMM gündeminden en kısa zamanda geri çekmeye çağırıyoruz.”

Raporun tam metnini BURAYA TIKLAYARAK indirebilirsiniz.

More in Yeşillerden

You may also like

Comments

Comments are closed.