Dünyaİklim ve EnerjiManşet

IEA: Dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesi 2023’te rekor hızda büyüdü

0
CXT79C Construction of a wind turbine for EVN and Wien Energie, Windpark Glinzendorf, Marchfeld, Lower Austria, Austria, Europe, yenilenebilir enerji

Uluslararası Enerji Ajansı‘na (IEA) göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2023’te son 20 yılda kaydedilen en hızlı artışla, dünyayı on yılın sonunda önemli bir iklim hedefine ulaşma noktasına getirebilir.

IEA’nın rakamlarına göre, dünyadaki yenilenebilir enerji geçen yıl yüzde 50 artarak 2023’te 510 gigawatt’a (GW) ulaştı. 2023, yenilenebilir kapasitedeki artışın üst üste yeni bir rekora imza attığı 22. yıl oldu.

IEA, bu “olağanüstü” büyümenin, hükümetlerin Kasım 2023’te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında düzenlenen 28. Taraflar Konferansı‘nda (COP28) kabul edilen, fosil yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltmak için 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma taahhüdünü yerine getirmeleri için “gerçek bir şans” sunduğunu da bildirdi.

IEA: Yenilenebilir enerji, üç yıl içinde dünyanın en büyük enerji kaynağı olacak 

Lider, Çin oldu

IEA’nın son raporu, güneş enerjisinin geçen yıl dünya çapında kurulan yeni yenilenebilir enerji kapasitesinin dörtte üçünü oluşturduğunu ortaya koydu.

Dünyadaki yeni güneş enerjisinin çoğu, 2020 ve 2021’de sübvansiyonların kesilmesine rağmen, geçen yıl tüm dünyanın bir önceki yıl devreye aldığından daha fazla güneş enerjisi kuran Çin‘de inşa edildi.

IEA, Avrupa, ABD ve Brezilya‘daki rekor büyüme oranlarının, yenilenebilir enerjiyi 2025 yılı başlarında küresel elektrik üretiminin en büyük kaynağı olarak kömürü geçme yoluna soktuğunu bildirdi.

Ayrıca 2028’e kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik üretiminin yüzde 42’sinden fazlasını oluşturacağı tahmin ediliyor.

Karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olmak üzere on yılın sonuna kadar küresel yenilenebilir enerjinin üç katına çıkarılması, enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması, metan emisyonlarının azaltılması, fosil yakıtlardan uzaklaşılması ve ayrıca hem yükselen hem de gelişmekte olan ekonomiler için finansmanın artırılmasının yanı sıra, küresel ısınmanın önüne geçilmesi için tasarlanan beş ana iklim hedefinden biri olarak görülüyor.

‘Orada değiliz ama bir milyon mil uzakta da değiliz’

IEA Başkanı Fatih Birol söz konusu büyümeye ilişkin olarak “Yenilenebilir enerjinin tarihi ve muhteşem büyümesini görmek mükemmel bir haber” dedi.

Guardian‘ın aktardığına göre; Birol, raporun küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030’a kadar iki buçuk kat artma yolunda olduğunu göstermesine rağmen, COP28’in yenilenebilir enerjiyi üçe katlama hedefine henüz ulaşılmasının beklenmediğini de sözlerine ekledi.

Birol, “Orada değiliz ama bir milyon mil uzakta da değiliz” dedi ve ekledi:

“Ve hükümetler bu açığı kapatmak için gerekli araçlara sahip.”

Birol, ABD ve Avrupa’daki rüzgâr enerjisi geliştiricilerinin karşı karşıya olduğu hızla yükselen maliyetlerin sektörün uzun vadeli büyümesini engelleyeceği yönündeki endişelere ise bir önem atfetmedi. Ancak yüksek faiz oranları ve tedarik zinciri maliyetlerinin birleşimi, bazı geliştiricileri büyük açık deniz rüzgâr projelerini iptal etmeye zorlamış ve teknolojinin geleceğine ilişkin endişeleri artırmıştı.

Fatih Birol, “Ben maliyetlerdeki konjonktürel bir artışı, maliyetlerdeki yapısal bir artışla karıştırmamak konusunda çok dikkatli olurdum. Bugünkü konjonktürel maliyetler azalmaya başladıkça sektörde maliyetler düşmeye devam edecektir” dedi.

Ayrıca IEA, yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin finansmana erişim, yönetişimi güçlendirme ve yatırımcı riskini azaltmak ve yatırım çekmek için gerekli olacak sağlam düzenleyici çerçeveler oluşturma konusunda zorluklarla karşılaşacağını da bildirdi. Ek olarak bunların henüz mevcut olmadığı ülkelerde ise yeni hedefler ve politikalar oluşturmanın da karşılaşılacak zorluklardan bazıları olduğu belirtildi.

Son olarak IEA Başkanı Birol, “Bana göre uluslararası toplumun önündeki en önemli zorluk, birçoğu yeni enerji ekonomisinde geride kalan yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde yenilenebilir enerji kaynaklarının finansmanını ve dağıtımını hızla arttırmak. Üç katına çıkarma hedefine ulaşmadaki başarı buna bağlı olacak” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.