Dünyaİklim KriziManşet

Yeni sıcaklık rekorları kapıda: Dünya ısınmaya devam ediyor

0
Fotoğraf: AP

İsviçre’nin batısında yer alan Payerne bölgesinden yükseltilen hava balonu 20-21 Ağustos tarihlerinde sıfır derecesini 5300 metrede kaydederken yetkililer, bu verinin 1954 yılından bu yana ölçülen değerler arasında bir rekor olduğunu belirtti.

İsviçre Meteoroloji Servisi’nden (MétéoSuisse) yapılan açıklamada, “sıfır derece çizgisi”nin; bitki örtüsü, kar seviyesi ve su döngüsünün yanısıra dünyadaki tüm canlılığı da etkileyen bir faktör olduğu belirtildi.

Ölçümle ilgili bilgileri paylaşan MétéoSuisse, geçmiş senelerde sıfır derecede ulaşılmış en yüksek seviyeleri yayımladı.

Üç yılda olağanüstü artış gözlemlendi

Son on yılda giderek artış gösteren sıfır derece yüksekliği, 1991-2020 yılları arasında kış mevsiminde 1000 ile 2000 metre arasında, yaz mevsiminde ise 3000 ile 4000 metre arasında kaydedildi. Geçen sene 5184 metrede rekor olarak kaydedilen sıfır derecesi, bu sene 100 metre daha yüksekte tespit edilerek yeni bir rekor olarak kayıtlara geçti.

‣Yunanistan’da orman yangınları devam ediyor: Alevler Türkiye sınırına yaklaştı
Araştırma: Antarktika’da görülen iklim aşırılıklarının sonuçları küresel olacak
Kavurucu bir ısı kubbesi Avrupa’da etkili olmaya başlıyor: Yıkıcı orman yangınları görülebilir

Fotoğraf: HySICS Team/LASP

Artışın sebebinin iklim krizi olduğunu söyleyen uzmanlar, Alp Dağları’nı etkileyen yüksek basınç alanının 23 Ağustos’a kadar yüksek sıcaklıklara sebebiyet verebileceğini ve dünyada sıcaklık rekorlarının kaydedilebileceğini söyledi.

Çin’de sel felaketi: 33 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi kayıp
Hindistan’da aşırı yağışlar ve toprak kaymaları en az 72 kişinin ölümüne neden oldu
Kanarya Adaları’ndan Tenerife’de orman yangını: 3 bin kişi tahliye edildi

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.