İklim KriziManşetUncategorized

Çin’de sel felaketi: 33 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi kayıp

0
Jijin, Çin. Fotoğraf: Xinhua

Çin’in başkenti Pekin‘de meydana gelen son sel felaketinde ölü sayısı 33’e yükseldi. Can kayıplarının arasında beş kurtarma üyesinin de bulunduğu ve 18 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Ülkenin kuzey bölgeleri alışılmışın üzerinde yoğun yağış tehdidi altında bulunurken, Pekin Belediye Başkan Yardımcısı Xia Linmao’nun 16 Ağustos’ta yaptıkları açıklamada, yoğun yağışların, özellikle şehrin dağlık batı kesimlerini etkilediğini ve 59 bin evin çökmesine, neredeyse 150 bin evin hasar görmesine, 15 bin hektardan fazla tarım arazisinin su altında kalmasına neden olduğunu belirtti.

Independent‘ın aktardığına göre, şehir hükümeti afetlerde çok sayıda yol ve 100’den fazla köprünün de zarar gördüğünü açıkladı.

Geçtiğimiz hafta sonu, Çin’in diğer bölgeleri de Doksuri Tayfunu nedeniyle ağır sel felaketleri yaşadı. Pekin’in hemen dışındaki Hebei eyaleti, bölgenin en kötü sel felaketlerinden bazılarına tanık oldu. Pekin’in güneybatısındaki Zhuozhou‘da sular 12 Ağustos’ta çekilmeye başladı ve yetkililer 125 bin kişinin evlerine dönmesine izin verdi.

Fotoğraf: AP

Bir yanda kuraklık, bir yanda sel felaketi

Diğer taraftan Çin’in bazı bölgeleri kavurucu yaz sıcakları ve kuraklıkla boğuşuyor. Kuraklık ve temmuz ayının sonundan bu yana gerçekleşen aşırı yağışlar, hem insanların sağlığını tehdit ediyor hem de sonbahar hasadını olumsuz etkiliyor.

İklim krizi: Çin’i kavuran sıcak dalgası ülkede tarım ve ekonomiyi tehdit ediyor

Jijin eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan Shulan şehrinde altı kişi hayatını kaybetti ve dört kişi kayboldu. Bölgede beş gün boyunca etkili olan yağışlar sokaklarda taşkına yol açtı ve on binlerce kişinin tahliye edilmesine neden oldu. Kuzeydeki Heilongjiang eyaleti sakinleri de taşkın sularının sokaklarına doluşuna tanık oldu.

‣ Şiddetli yağışlar Çin’in kuzeybatısında ölümcül sel ve toprak kaymasına yol açtı

Daha önce, Çin‘in kuzeybatısındaki Xi’an şehrinin eteklerinde şiddetli yağmurların ardından ani sel ve toprak kayması sonucu en az 21 kişinin öldüğü ve altı kişinin de kayıp olduğu bildirilmişti.

İsmi Korece’de kartal anlamına gelen Doksuri tayfunu, geçtiğimiz temmuz ayında ortaya çıktı; Filipinler, Tayvan, Çin ve Vietnam’da büyük hasarlara neden oldu.

Dünyada sel felaketleri neden artıyor?

Kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıt kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, aşırı hava olaylarının şiddetini, süresini, görülme sıklığını ve etki alanını artırıcı bir rol oynuyor.

Uzmanlar artan sıcaklıklar nedeniyle su döngüsünün hızlandığına dikkati çekerken, uzun süreli kuraklıklar nedeniyle toprağın suyu emme kapasitesinin azalmasından sonra görülen aşırı yağışların sel ve taşkınları beraberinde getirdiğini ve vurguluyor.

İklim krizinin yanı sıra kentlerdeki asfalt ve beton yüzeylerin artması da sel ve taşkın gibi afetlerin daha sık görülmesine yol açıyor. Suyun toprak tarafından emilmesini engelleyen bu tür yüzeyler, kentleşmenin ve özellikle plansız yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde görülen yağışların afete dönüşmesinde rol oynuyor.

Bilim insanları afetlerle mücadelede doğa temelli çözümlerin önemine vurgu yaparak “sünger şehirler” oluşturulmasının önemine işaret ediyor. Bu kapsamda asfalt yerine sıkıştırılmış çimen veya toprak gibi malzemelerin kullanılması, yağışların sele dönüşmesini engellemenin yanı sıra yer altı sularının beslenmesini sağlayarak kuraklıkla mücadelede de önemli avantajlar sağlıyor ve asfalt yollardan çok daha az maliyetle yapılabiliyor.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.