İklim KriziManşet

Kavurucu bir ısı kubbesi Avrupa’da etkili olmaya başlıyor: Yıkıcı orman yangınları görülebilir

0

Önümüzdeki günlerde tehlikeli bir ısı kubbesinin Avrupa’da etkili olması bekleniyor. Uzmanlar, bu ısı kubbesinin Avrupa’yı kasıp kavururken yıkıcı orman yangınlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Endişe verici hava durumu haritaları, Fransa, Almanya ve İtalya dahil olmak üzere birçok ülkenin bu haftadan itibaren aşırı sıcaklıklarla mücadele edeceğine işaret ediyor. Aşırı sıcaklıkların düşük yağış seviyeleriyle birlikte orman yangınları için uygun koşullar yaratacağı belirtiliyor.

Bir yüksek basınç kubbesinin atmosferik olarak bir bölgede sıkışmasıyla ısı kubbeleri meydana geliyor. Kaynayan bir tencerenin kapağının örtülmesine benzetilen durum, etkili olduğu bölgede sıcaklıkların yüksek seyretmesine neden oluyor.

İngiliz Hava Durumu Servisi’nin kurucusu ve kıdemli meteoroloji danışmanı Jim Dale, bu basınç kubbesinin Sahra‘dan kuzeye, Cezayir ve Fas üzerinden ilerlediğini söylüyor. Dale, “Yüksek sıcaklıklar devam ediyor ve sonra karşınıza çıkan bu kubbeler, zaten yaşanmakta olan her şeyi daha da yoğunlaştırıyor” diyor.

Orman yangınlarının tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunan Jim Dale, ısı kubbesinden etkilemesi beklenen bölgelerin hiçbir yerinde büyük miktarda yağış beklenmediği için yangın riskinin büyük olduğunu aktarıyor: “Genel olarak, kuru toprak koşulları, kuru bitki örtüsü ve biraz rüzgar, orman yangınlarının çıkma olasılığını artıracaktır.”

‣ El Niño zamanı geliyor: Benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görülebilir
‣ Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz

‘Yüksek basınç ve sıcaklıklarda istikrarlı artış bekliyoruz’

Birleşik Krallık‘ın meteoroloji kurumu Met Office uzmanı operasyonel meteorolog Rebekah Sherwin şunları söylüyor:

Önümüzdeki birkaç gün içinde güney Avrupa’da yüksek basınç oluşacak ve sıcaklıklarda istikrarlı bir artış olacak. Önümüzdeki hafta bölgede ortalamanın üzerindeki yüksek sıcaklıklar tekrar etkili olacak ve sıcaklıkların yer yer ortalamanın 5-10°C üzerinde seyredecek.”

Sherwin, gündüz sıcaklıklarının yaklaşık 37-43°C, gece sıcaklıklarının ise 20°C’nin üzerinde olacağına işaret ediyor. Hava durumu uzmanı, bu bölgelerde orman yangınları etkili olursa rüzgarın bu yerlerde tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini kaydediyor.

‣ Cerberus sıcak dalgası: Avrupa neden bu kadar sıcak ve sıcaklar ne kadar sürecek?
‣ ‘Dayanılmaz’ sıcak dalgası Avrupa ve Türkiye’de hayatı tehdit ediyor

‘İnsanlar bu kadar yüksek sıcaklıklara hazır değil’

Bu yazın başlarında Avrupa’da yaşanan bir önceki sıcak dalgası (Cerberus) birkaç hafta boyunca etkisini sürdürerek özellikle Yunanistan ve İtalya için yıkıcı sonuçları beraberinde getirdi.

Temmuzda Avrupa’daki bir önceki sıcak dalgasının insanları “sessizce öldürdüğü” konusunda uyarıda bulunan Reading Üniversitesi iklim bilimcilerinden Profesör Hannah Cloke Obe, “Geçen yaz Avrupa’da 61 binden fazla insanın sıcak dalgasında öldüğü tahmin ediliyor ve burada da benzer koşullar var. Bu yüzden tehlikenin çok ciddi olduğunu tahmin ediyorum. Buna dair uyarılar almış olsak da, insanlar bu kadar yüksek sıcaklıklar için hazır değil” diyor.

‣ 2022 yazında aşırı sıcaklar Avrupa’da 61 bin can aldı

Obe, şunları ekliyor:

Doğru konutlara sahip olmadığımız, doğru altyapıya sahip olmadığımız, bu çok çok yüksek sıcaklıkların bazılarıyla başa çıkmak için doğru koşullara sahip olmadığımız bir toplumda yaşıyoruz ve bu, orman yangınları ve sel risklerinin üzerine tuz biber ekiyor.”

‘Bu hafta medya küresel ısınma haberlerine yetişemeyecek’

ABD’li meteorolog Guy Walton, İspanya merkezli 5,9 kilometrelik ‘muazzam büyüklükteki’ bir ısı kubbesinin 20 Ağustos’tan itibaren etkisini göstereceğini belirtiyor.

Walton, “Küresel ısınma söz konusu olduğunda, gezegen üzücü bir durumda. Hem ABD’de hem de Avrupa’da ve Asya‘da eşzamanlı çok sayıda rekor sıcak dalgası yaşanırken, bu hafta tüm medyanın küresel ısınma haberlerine yetişmesi zor olacak” diyor.

Isı kubbeleri ve sıcak dalgaları, fosil yakıt kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi ile yakından ilişkilendiriliyor. Araştırmalar, iklim krizinin sıcak dalgalarının meydana gelme ihtimalinin yanı sıra etki alanını ve yoğunluğunu da artırıcı etkide bulunduğunu gösteriyor.

‣ İklim krizi: Avrupa’da sıcaklıklar, küresel ortalamadan iki kat hızlı yükseliyor
‣ Aşırı sıcak dalgaları, hava kirliliğiyle birleştiğinde ölüm riski önemli ölçüde artıyor

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.